Чудотворна икона Пресвете Богородице Колочке дар је и благослов манастира Хиландара Епархији тимочкој, уз свесрдно ангажовање монаха Јована, Србина у руском манастиру у Самари. Монах Јован, подстакнут страдањем народа у Епархији тимочкој од поплава септембра 2014. године, пронашао је дародавце, а затим и иконописце, који су уз покровитељство манастира Хиландара, икону и насликали. Монах Јован је 20. јула 2019. године донео икону у Епархију тимочку, у град Зајечар, где се налази и седиште Епископа. Тада је после свечане литије унесена и постављена у зајечарску Саборну цркву Рођења Пресвете Богородице. Том приликом у надахнутој омилији Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион истакао је да је долазак ове светиње велики благослов за Епархију тимочку и Богом чувани град Зајечар, изразивши искрену благодарност монаху Јовану и манастиру Хиландару за овај благословени дар.

Икона је, у недељу 1. децембра 2019, благословом Епископа Илариона пренета из зајечарске Саборне цркве у храм Светог великомученика Георгија у Књажевцу где је била изложена ради поклоњења верних до другог дана Божића ове административно започете године.

Из књажевачке цркве је 8. јануара пренета у цркву Светог великомученика Георгија у Кладову где ће бити изложена до Васкрса на поклоњење и целивање верном народу.

Богородица Колочка добила је име по месту Колочи, које се налази у рукој области Можајск, где се Богородица указала на дрвету извесном земљораднику Луки 1413. године. Од тада до данас бројна чуда су се дешавала онима који су пред овом иконом молитвено тражили помоћ.

Богослужбено празновање ове иконе врши се 22/9. јула, а ради потпунијег поштовања ове иконе преведен је са руског језика и Акатист Пресветој Богородици Колочкој.

Similar Posts