Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион посетио је 13. децембра 2014. године, на дан Светог апостола Андреја, бољевачки крај и том приликом служио Свету архијерејску Литургију у цркви Свете Тројице у Сумраковцу. Епископу су саслуживали свештеници бољевачког и зајечарског намесништва. Светој Литургији присуствовао је и директор канцеларије Владе Р. Србије за сарадњу са црквама и верским заједницама г. Милета Радојевић, председник Општине Бољевац г. Небојша Марјановић са сардницима, ученици веронауке са вероучитељицом Миленом Митић, као и велики број мештана овог места.

У својој беседи Епископ Иларион је подсетио да је храм Свете Тројице последњи који је сазидан у овом крају пре  Другог светског рата и успостављања комунистичког политичког система, као и колико је наша Црква страдала у том периоду и уопште кроз историју.

Након литургијског сабрања, уследило је дружење и разговор са мештанима о унапређењу верског живота овога краја, кроз реновирање постојећих и изградњу нових храмова. Тим поводом Епископ  Иларион је са г-дином Милетом Радојевићем и домаћинима обишао и друга села Ртањског краја. Обишли су храм који се гради у селу Оснић, старањем оца Младена Јовановића пароха бољевачког, а затим и Боговину, познато рударско место, које посећује сваке године велики број туриста због чувене Боговинске пећине,  где је предвиђена изградња новог храма, а Епископ је данас погледао локацију на којем ће он бити изграђен за верске потребе овдашњег становништва и свих оних који га посећују. Потом су обишли  село Подгорац и храм Свете Тројице коме је такође потребно реновирање.

Бољевачки крај, у прошлости познат и као црноречки крај, у историји средњевековне Србске цркве и државе заузима значајно место са својим многобројним светињама које су данас у великој мери запуштене, као што су манастири Крепичевац, Лапушња – који је био епископско седиште, Лозица и други. Постоји велико интересовање и жеља да се они обнове, па је на крају данашње успешне посете бољевачком крају и његовим светињама, уприличен је пријем код председника Општине Бољевац г. Небојше Марјановића где је настављен разговор о заједничкој будућој сарадњи.

Фото: Млађан Живановић

Similar Posts