На празник Светог Симеона Мироточивог, 26. фебруара 2016. године, Преосвећени Епископ тимочки г. Иларион началствовао је литургијским сабрањем у манастиру Буково уз саслужење свештенослужитеља ове свете обитељи и ђакона Николе Урошевића из Лазаревца (Шумадијска епархија).

Света Литургија је започела чином крштења мале Симеоне Јокановић из Београда, а у наставку молитвеног сабрања је, након причешћа верних, владика Иларион преломио славски колач са протосинђелом Симеоном, сабратом буковског манастира, који светог Симеона прославља као свог заштитника.

У својој беседи сабраним верницима Преосвећени владика је рекао да је вишеструка данашња радост свих нас окупљених у овој светој обитељи. Данас прослављамо нашег родоначелника, устроитеља и утемељитеља наше државности, Светог Симеона Мироточивог, имендан је нашег драгог сабрата оца Симеона и радујемо се јер је у крштењској купељи рођен нови члан Цркве Христове, мала Симеона. Крштење од установљења Цркве Христове одувек је сматрано као најсвечанији чин и никада није сматрано за неки искључиво породични догађај већ се од првих крштења тај чин јавно обављао и управо се обављао пред свету Литургију на којој су се новокрштени причешћивали  – додао је владика.

Све нас нека укрепи и оснажи молитва Светог Симеона који је све оставио и за Господом пошао. Оставио је дворска богатства и царски престо и постао смирени и скрушени монах кога је Господ прославио својим светитељством, даром мироточивости. Он је са својим сином, Светим Савом и светим Немањићима, поставио српску државу на крајеугаони камен који је сам Христос и зато, без обзира на сва историјска искушења кроз која је пролазио и пролази наш народ ми остајемо утврђени као православни хришћански народ српски – рекао је Епископ Иларион.

Similar Posts