Монашку обитељ манастира Суводол посетио је Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион 28. фебруара 2016. године у Недељу о блудном сину, и том приликом служио свету архијерејску Литургију, уз саслужење јеромонаха Јустина (Јанковића), архијерејског намесника зајечарског протојереја Игора Ивковића, јерођакона Илије (Јовановића) и ђакона Драгана Блинџова. Појао је хор „Свети Никодим Тисмански“ из Зајечара, под управом г. Зорана Ивковића.

Припремајући се за дане Великог, Часног поста, владика Иларион је беседио на тему прочитаног јеванђеља о блудном сину рекавши да ова јеванђелска прича треба свима да нам буде на духовну корист, на буђење савести и ревности, на спремност да се за нашу веру и љубав према Господу још више потрудимо. Наилази време поста, време молитве и покајања и то је оно што смо дужни и призвани да принесемо Господу на дар – рекао је владика.

Манастир Суводол представља једну од најстаријих сачуваних задужбина Источне Србије. Подигнут првих година 12. века, био је носилац бројних историјских догађаја и духовног напретка народа овога краја. Успешно је одолевао налетима разних освајача, иако је више пута био рушен, а потом обнављан, у њему се монашки живот наставио до данашњих дана. У својој богатој историји бележи и период када га обнавља свети краљ Милутин, коме је посвећен манастирски Параклис. Његову обнову касније помаже и свети кнез Лазар, као и бројна властела овога краја, да би свој данашњи изглед добио половином 19. века.

Similar Posts