У недељу 11. новембра 2018. године, Преосвећени Епископ тимочки г. Иларион служио је свету архијерејску Литургију у храму Вазнесења Господњег у манастиру Вратна.

Епископу су саслуживали протојереј – ставрофор Ђорђо Јокић, парох михајловачки и ђакон Урош Памучар из Зајечара.

Владика је беседио о две данашње јеванђелске приче које сведоче о непоколебљивој вери у Господа и чудима која су се потом  пројавила. Господ све позива на пут Јеванђеља, али од људи зависи да ли ће у срца своја примити Господа или неће. Владика је поучио да су позвани сви људи, јер Господ не позива само богате или сиромашне, образоване или неуке, беле, црне или жуте расе људи, не позива само лепе и мање лепе, он позива све људе на земљи, од Адама па до последњег дана када ће се збити последњи долазак Његов. И ниједан човек неће имати изговор да није чуо за Господа и Јеванђеље, јер данас имамо мисионаре по свим и мање проходним деловима света. Свако срце које је имало жељу, могло је да прими Христа као свога створитеља и свога спаситеља.

У нашем народу многи данас говоре да верују у Бога, али да презиру Цркву, зато што је поистовећују са појединим негативним примерима између свештенства или односима између вишег клира. И то није добро. Потребно је да се окрену себи и своме животу и да моле Бога за праву веру и чист ум, јер Господ каже „иштите најпре Царство небеско, а све остало ће вам се додати.

У данашњем Јеванђељу имамо диван пример истинске вере и молитве болесних и потребитих. Њихова снага вера била је толико јака, да је Господ милошћу својом учинио чудо и васкрсао Јаирову кћер и даровао исцељење болесној жени. Јер Господ каже „ Не бој се, само веруј, јер савршена љубав изгони сваки страх“. Људи су се у то време дивили Његовим чудима, али ће се једнога дана сви они који нису поверовали у Господа Христа зачудити при његовом другом доласку, када ће доћи као Цар и Господар са мноштвом анђела небеских.

Нека би свеблаги Господ по милости својој призвао све нас, да погнемо главе своје и пођемо за Њим, не би ли нас познао и признао као своје, у непролазном Царству Небеском – рекао је владика.

Similar Posts