Овогодишњу светковину свог духовног покровитеља христољубиво војинство Прве бригаде Копнене војске отпочело је 8. новембра 2018. године, у навечерје празника Светог мученика Нестора у истоименом параклису у згради команде бригаде, богослужењем празничног бденија којим је началствовао презвитер Игор Игњатов, сабрат светосимеоновског храма у Ветернику уз саслужње презвитера Ивана Спасевског, пароха горњоковиљског. Богослужбеној лепоти својим појањем су допринели војни свештеници бригаде, презвитери: Ђорђе Стојисављевић, из команде у Новом Саду и Љубиша Човић, из гарнизона Бачка Топола. Официри, подофицири и војници команде бригаде са члановима њихових породица и члановима Удружења српских добровољаца у ратовима 1912-1918. године Милош Обилић из Новог Сада, овогодишњим кумовима Славе, својим молитвеним присуством бденије су претворили у ненаметљиво раздрагану свечарску атмосферу. На самом концу бдења, началствујући свештеник је свечарима упутио пригодно слово о значају присуства Светог Нестора у животима сваког од нас, срдачно честитајући славу нашег параклиса и јединице. Доприносећи празничном расположењу, отац Ђорђе, надлежни војни свештеник, бираним речима је заблагодарио свима присутнима ,,који се са страхом Божјим труде и служе“ нашем спасењу позвавши их да се послуже празничним ђаконијама које су са великом марљивошћу и љубављу припремили славски кумови.

Узимајући у обзир благословену чињеницу да се ове 2018. године Господње, лицем на празник Светог мученика Нестора, 9. новембра,  навршава стотину година од како је слободарска војска Краљевине Србије, под мудром командом и моћном мишицом мајора Војислава Бугарског, победоносно ушла у Нови Сад ослободивши га од туђинске власти, као и 100-годишњица ослобођења Србије у Првом светском рату, то је по плану Врховне команде наше земље наређено да се 10. новембра изведе опсежна војна вежба широм отаџбине у циљу свечано-оперативног прослављања овог знаменитог јубилеја. С тим у вези, и велики број припадника Прве бригаде имао је свој знатан допринос у овом задатку, те је распоређен да се улогори уз реку Тису у самом залеђу Титела. Ова околност је проузроковала и идеју да се Свети Нестор прослави тамо где је једино и логично, међу војском на терену. Како је сваком војном свештенику прописано да има привремени богослужбени простор (шатор) то су се и војни свештеници бригаде постарали да исти подигну и ставе у свакодневну молитвену употребу ангажованог људства. Захваљујући свему овом, надлежни Епископ бачки г. др Иринеј је благословио да војска свог светог Патрона, мученика Нестора прослави у складу са теренским условима.

Уз све ово на празник Светог мученика Нестора,  десница Вишњега нам је обезбедила необично пријатно, топло, мирно и сунчано време тако да је војска у празничном расположењу дочекала двојицу Епископа наше Свете помесне цркве и све остале уважене званице. Очинским благословом Владике бачког г. др Иринеја Светом Литургијом је началствовао Епископ тимочки и војни г. Иларион уз архијерејско саслуживање Епископа мохачког, и Викара Епископа бачког г. Исихија. Саслужујући свештеници били су протојереји: Бранко Ћурчин, парох новосадски и Милош Јевросимов, парох тителски; затим презвитер  Младен Јовановић, парох шајкашки и војни презвитери: Слађан Влајић, главни војни свештеник, Селимир Вагић, из Речне флотиле, Предраг Докић из 204. ваздухопловне бригаде из Батајнице, Горан Сандић, из Специјалне бригаде из Панчева, Саша Совиљ са ВМА, и надлежни војни оци Ђорђе и Љубиша. Ангелско служење у ђаконском чину припало је Влади Поповићу  из Новог Сада и Живку Рајиновић из Жабља. Богонадахнуту омилију засновану на јеванђелском читању и личности Светог мученика Нестора, изговорио је Владика Исихије изједначујући сваког хришћанина са војником који се непрестано, без обзира на мирнодопске или ратне услове,  усавршава у војевању за слободу духа и тела. Светодуховски трепераво и радосно појање, у име сабраних, принели су Господу полазници школе црквеног појања Свети Јован Дамаскин из Новог Сада, предвођени јерођаконом Јеротејем, сабратом Светоархангелског манастира у Ковиљу.

Учешће у светој Литургији узели су официри, подофицири и војници, представници скоро свих десет потчињених јединица Команде Прве бригаде копнене војске као и припадници других састава, стационираних у истом простору и укључених у вежбу, на челу са командантом бригаде, бригадним генералом Жељком Петровићем.

Празничном расположењу свој видни допринос дали су овогодишњи кумови, чланови Удружења српских добровољаца у ратовима 1912-1918. године Милош Обилић из Новог Сада и други мирјани који су се нашли у прилици да буду са нама. Завршницу овог првог дела славског програма чинило је читање честитки Начелника Генералштаба и Команданта копнене војске поводом Славе јединице и Дана верске службе Војске Србије и благодарствено обраћање надлежног војног свештеника, оца Ђорђа Сојисављевића,  Богу, светом мученику Нестору, служашчим Епископима, свештеницима, кумовима и свим сабранима за дивно заједничарење у Господу.

После краће паузе, Епископ тимочки и војни г. Иларион, у молитвеном присуству Епископа мохачког г. Исихија и свих гореименованих свештеника и ђакона, испред беспрекорног строја војника, обасјаних милујућом сунчевом светлошћу извршио је историјско благосиљање Славских дарова Колача и кољива, који у нашој војсци на овако свечан и незабораван начин у логорским условима, сигурно није извршен од краја Другог светског рата. Молитвеном чину уследила је војничка свечаност, на којој су се поред имена, награђених и похваљених припадника јединице, чуле и војнички промишљене, даровито сложене и очински изговорене речи команданта Прве бригаде бригадног генерала Жељка Петровића. Као што и приличи учтивима, завршна реч је дата ономе коме је Свети Архијерејски Сабор наше Цркве поверио старање над христољубивим војинством, Епископу тимочком и војном  г. Илариону. Владичино мудро обраћање исказано смирујућим гласом надопунило је целодневни славски програм и обогатило његов садржај, тако да се без претеривања може констатовати да су сви учесници ове дивне нематеријалне гозбе духовно  ситији и ментално јачи пошли у нове животне подухвате.

У наставку свечаности, у несвакидашњем пријатном амбијенту на војном броду ,,Козара” за све званице уприличена је славска трпеза а за људство смештено у логорском простору у шаторима за обедовање.

Свој немерљив допринос домаћинском гостопримству, приљежно су извршили заставник Миле Даљевић,  помоћник војног свештеника команде бригаде, са помоћницима свештеника потчињених јединица, старијим водницима прве класе: Дејаном Богићевићем из гарнизона Сремска Митровица и Златком Триванићем из гарнизона Бачка Топола.

Неизмерно смо радосни што нас је Господ удостојио да ове године посебно свечано, а надамо се и богоугодно, прославимо нашег духовног покровитеља Светог мученика Нестора, чији лик и дело, војинство Прве бригаде, ненаметљиво подстиче да смерно и вредно живи свој овоземаљски век. Зато нас овај неподељени утисак покреће да отворимо срца и усне у неућутно кликтање:

Пострадавши одважно,
бесмртну си славу сада наследио,
јер си био изврсни војник Владике Христа,
молитвама Димитрија мученика;
са њим, дакле, Несторе мудри,
не престај молећи за све нас.

Војни свештеник,
Команде Прве бригаде Копнене војске
презвитер Ђорђе Стојисављевић

Преузето: Епархија бачка

Similar Posts