marija_d_najbolja_verouc1Марија Думитрашковић из Неготина је најбоља вероучитељица у Србији у школској 2012/2013 години у редовној настави. Изабрана је од стране Педагошко-катихетског института Православног Богословског факултета Универзитета у Београду, на челу са др Драгомиром Сандом.

По благослову његове светости Патријарха српског Иринеја, духовска повеља госпођи Марији Думитрашковић, као и осталим добитницима, у својим областима, уручене су у оквиру “Духовских свечаности“ 20. јуна 2013 године. Повеље је уручио владика Атанасије Ракита уз присуство Епископа нишког др Јована и др Драгомира Санде. Девете по реду “Духовске свечаности“ одржане су у порти цркве Ружице и св. Петке на Калемегдану.

Више од 10 година успешног рада у просвети стоји иза учитељице Марије, као и два завршена факултета- Учитељски и Теолошки, на којима је дипломирала са највишим оценама. У ОШ “Бранко Радичевић“, где ради, више од половине деце похађа верску наставу.

Своју учитељицу Марију деца препознају по несебичној љубави и стрпљивом раду, а колеге је искрено поштују. Децу учи свим духовним вредностима наше свете цркве, хришћанској љубави и послушности. Њени часови су осмишљени употребом најсавременијих метода рада и наставних средстава.

Учитељица Марија своје знање стручно усавршава похађањем многих акредитованих и епархијских семинара (преко 350 стручних сати). Својим радом и позитивним примером трудила се да уклони предрасуде везане за веронауку и покаже да је веронаука неопходна и равноправна уз остале школске предмете. Многи њени стручни радови приказани су на републичким смотрама, као што је Сабор учитеља у Београду. Урадила је на десетине пројеката и радова ради унапређења наставе и одржала више предавања и презентација на разним семинарима.

Тешко је набројати све активости најомиљеније дечје вероучитељице у Неготину: смотре, конкурси, дечји сусрети, академије, … свуда где је потребно радити са децом и за децу.

Similar Posts