Братство манастира Буково свечано је прославило Светог Трифуна, заштитника винара и виноградара, у уторак 14. фебруара 2023. године. Свечано литургијско сабрање предводио је Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије уз саслужење Његовог Преосвештенства Епископа тимочког г. Илариона и свештенослужитеља Епархије тимочке. На литургијске прозбе одговарали су чланови зајечарског црквеног хора.

Након Литургије Епископ тимочки пожелео је добродошлицу Митрополиту црногорско-приморском који је по први пут служио у буковској светињи, те га је упознао са историјом манастира и посебностима неготинског краја.

Његово Високопреосвештенство се захвалио својим домаћинима на гостопримству и љубави и пожелео је свима срећан и благословен данашњи празник. У празничној беседи Митрополит је истакао – Џаба се око свега трудимо ако немамо праве и истинске плодове душе и срца. То је, пре свега, права и истинита вера, онда Божја истина и правда, и доброта. То су плодови које рађа духовни виноград који се зове народ Божји и Црква Божја. И као што се пуно трудимо око овоземаљског винограда, јер је то лепо и корисно, тако исто треба да се трудимо око спасења својих душа, да искоренимо као коров са њиве сваку мржњу, злопамћење, пакост, и све оно што квари људски живот и односе међу људима.

Затим се повела литија до манастирског винограда где је обављен чин благосиљања винограда уз орезивање виновог чокота и призивање Божјег благослова на све тимочке винограде.

Прослављање празника настављено је за трпезом љубави у манастирском конаку.

ГАЛЕРИЈА:

Фотографије: mitropolija.com
Текст: Дејана Јовановић