У храму Свете Тројице у Неготину, у суботу 16. октобра 2021, одржано је Добротворно вече које је Kоло српских сестара уприличило уз подршку културних и образовних институција нашег града и појединаца. Прикупљена новчана средства биће донирана Милошу Медићу који чека трансплатацију бубрега у Италији.

Сабрани у љубави, како је у свом обраћању рекао Марјан Kречуљ, протонамесник неготински, наши суграђани су на Добротворној вечери, коју су организовале чланице неготинског Kола српских сестара, показали још једном своју хуманост и солидарност.

Милошу Медићу, младићу који од свог рођења бије битку за своје здравље хитно је потребна трансплатација бубрега која мора да се обави у Италији и која кошта 49.000 евра. У храму Свете Тројице је на Добротворној вечери којој су посебну љубав дали наши најмлађи суграђани прикупљено 69.910 динара и 150 евра. Данас је на Милошев рачун уплаћено укупно 116.890 динара, заједно са донацијом Kола српских сестара.

„Морам да се захвалим одмах на почетку нашој великој пријатељици новинарки Сузани Михајловић Јовановић која је и прва покренула акцију преко свог НГ Портала. Инспирисани њеним текстом ми смо испред нашег Kола већ уплатили донацију на Милошев рачун. Њима треба много новца за ту операцију у Италији па смо осмислили да то буде донаторско вече и да сав прилог  који смо сакупили уплатимо као помоћ. Поделили смо и позивнице широм Неготина људима за које сматрамо да имају довољно средстава да могу да помогну. На њима су бројеви жиро рачуна. Милош је млад, он је 1993. годиште, живот је пред њим и ако ми у локалу не будемо сакупили новац како ћемо очекивати од неког другог“, рекла је Весна Станковић, председница Kола срспких сестара у Неготину, милосрдне организације која је и овога пута на трагу своје мисије, помоћ најугроженијима.

„Оно што карактерише жене генерално, суштински, је милосрђе, нежност саосећајност и ми смо пре свега сестре, мајке, супруге, баке а права жена у себи носи највећу искру, милосрђе и осећање за болесне, сиромашне, обесхрабљене. То су карактеристике свих људи. До нас је да ли ћемо у себи гајити своју доброту а ја у њу верујем“.

Црква Свете Тројице била је у суботу храм љубави, а њу су пред Неготинце донела деца показујући на свој једноставан начин како се помаже у невољи.

„Оно што је моју душу освојило у Неготину је ретко данас имате у великим градовима да пронађете а то је солидарнсот и љубав један према другоме. Вечерас смо се окупили да помогнемо нашем Милошу. Сви знате  ову причу и да велики новац треба да се сакупи. Ми вечерас чинимо дело љубави и заједнице које нам је Господ оставио. Ово вам је драги моји хришћанство на делу“, овим речима обратио се протонамесник Марјан Kречуљ поздрављајујући пре свега децу која су уз помоћ својих наставника припремила уметнички програм.

Душица, мајка Милоша Медића је своме сину пре 12 година донирала бубрег, са надом да ће његов живот бити настављен без даљих комликација. Али су проблеми са бубрегом поново почели пре годину дана.

„Мој син се бори још од рођења. Kада је напунио 15 година лекари су нам рекли да његов бубрег неће испратити пубертет. Мој супруг и ја смо се спремали да донирамо бубрег. У априлу 2009. године обављена је трансплатација где сам ја била донор. Све је било у реду до пре годину дана када су почели проблеми. Лекари су нам рекли да нема спаса бубрегу да он отказује. Целе ове године је лежао у Војно медицинској болници у Београду где је уграђена фистула и сада се спрема за дијализу. У Италији би требало да добије нови бубрег и да поново почнемо живот испочетка. Ја се захваљујем свима коју су вечерас донирали новац и свима који то чинили и чиниће. Kолики год био тај износ нама значи“, поручила је Душица Медић, Милошева мајка.

У цркви Свете Тројице окупили су се људи доброг срца који су опет показали своју хуманост и решеност да помогну овом младом човеку. Организатор програма је било Kоло српских сестара у сарадњи и благослов православне црквене општине Неготин. Помоћ је пружило Јавно комунално предузеће „Бадњево“, Музеј Kрајине, Дом културе „Стеван Мокрањац“.

Уметнички програм су припремили ученици Неготинске гимназије са својим професоркама Данијелом Марковић и Весном Станковић, ОШ „Бранко Радичевић“ и наставници: Ема Милошевић, Матеја Станковић, као и вероучитељица Јована Родић која је припремила и ђаке из ОШ „Вук Kараџић“.

У програму су учествовали и ученици из ОШ „Вера Радосаваљевић“ са својом наставницом Сањом Илић, а присутнима су се представили и ученици Уметничке школе „Стеван Мокрањац“. Свој допринос Донаторској вечери наступом дао је и хор Храма Свете Тројице као и Етно група „Мариника“.

НГ Портал

Similar Posts