Епископ тимочки г. Иларион отворио је, на дан Покрова Пресвете Богородице, 14. октобра 2021, у Дому кола српских сестара, на дан Покрова Пресвете Богородице и славу овог друштва, изложбу Доситеј Новаковић – Епископ тимочки (1834-1854), чији су аутори архивиста Милош Матијевић и др Радован Пилиповић, директор Архива Српске православне цркве.

Благословом Синода СПЦ и владике тимочког Илариона, ову изложбу приредили су Српска православна црквена општина у Неготину, Архив Српске православне цркве и Историјски архив у Неготину.

„Пред нама су документи од прворазредног историјског значаја који осликавају само део пастирске, канонске и свеукупне пастирске делатности првог епископа тимочког а уједно и првог неготинског Епископа господина Доситеја Новаковића. Никада није било лако бити епископ у Српској православној цркви, а бити православни епископ у Епархији тимочкој кроз сву њену историју готово да је увек подразумевало и захтевало посебан молитвени труд, посебну снагу вере, посебну истрајност пред искушењима која ни до дан данас нису мала“, рекао је у име неготинске Српске православне црквене општине, протонамесник Марко Пајчин.

Он је подсетио и да је седиште прве Епархије тимочке 1842. године коначно из Зајечара пресељено у Неготин а стара неготинска црква тада постала саборни храм из којег је владика Доситеј управљао Епархијом до 1854. године. У крипти старе цркве Пресвете Богородице и почивају мошти владике Доситеја.

„Епископ Доситеј Новаковић је много радио на унапређењу Цркве приликом стварања новог црквеног закона Начертаније о духовним властима у Kнежевини Србији. Он је имао велики удео и помагао је митрополиту Петру Јовановићу да се тај закон што пре донесе. Радио је неуморно на подизању нових цркава. На дан рођења књаза Александра Kарађорђевића 1846. године са виђенијим грађанима у Неготину оснива читалиште. Епископ Доситеј радио је и на стварању недељних празничних школа за шегрте и калфе који нису имали прилике научити, читати, писати и рачунати“, истакао је у свом обраћању Ненад Војиновић, директор Историјског архива.

Први Епископ тимочки Доситеј Новаковић, како се чуло на отварању изложбе, имао је посебан беседнички дар, а активно је подстицао и народно просвећење. Јавности је презентовано више од 80 ексклузивних историјских докумената, фотографија и разгледница из времена у којем је Епископ Доситеј Новаковић водио ову Епархију, а изложба ће остати поклон Архива Српске православне цркве Неготину.

„Први мој сусрет као архивисте са документима из Фонда Kонзисторија Митрополије београдске који се тичу прве половине 19. века истицала је личност Епископа тимочког Доситеја Новаковића. Недгде, тај осећај за документ као доказ, као попис, као статистику, дакле он је увек желео да се, као најмлађи владика тадашње обновљене српске државе Kнежевине Србије, покаже и пред кнезом Милошем и пред Митрополитом Петром као Архијереј који заиста брине о својој пастви. Тај мисијски рад се увек преточио у писано слово. Kада погледамо рецимо његов потпис, он је сам по себи толико карактеристичан и управо смо потпис Епископа Доситеја Новаковића успели да на неки начин симболички искажемо, с обзиром да се његов портрет из тог времена није сачувао“, рекао је др Радован Пилиповић, директор Архива Српске православне цркве, који коауторски са Милошем Матијевићем потписује изложбу.

Изложбом о епископу Доситеју Новаковићу настављена је сарадња Архива Српске православне цркве, Црквене општине Неготин и Историјског архива из Неготина, који су заједнички почетком 2017. године  организовали и изложбу Београдска Митрополија и српски духовни простор 1804-1918, чији је аутор био др Радован Пилиповић.

Епископ тимочки г. Иларион, који је у Неготину званично отворио изложбу о Доситеју, најпре је Kолу српских сестара у чијем се Дому и налази поставка честитао славу и исказао радост што је ово здање поново у функцији и за представљење оваквих историјских и духовних садржаја, а потом се захвалио организаторима изложбе.

„С обзиром да се налазимо на пограничној територији та чињеница нам није ни дозвољавала да будемо на периферији него увек на бранику и први на удару и први на потешкоћама. И сами знате, сви смо практично из овог животног простора, да је из ових крајева, најпре, кренула миграција становништва још шездесетих и седамдесетих година и да се управо као погранична Епархија сусрећемо са многобројним проблемима далеко више него друге епархије. Свакако те чињенице негде у неком историјском тренутку који је можда данас и ово време када су се, по вољи Божјој, многа интресовања људи поклопила заједно са вољом Божјом и неком нашом људском зрелошћу, као плод су донели ову изложбу и сарадњу људи који нису само са овог простора и нису само из свештеничког звања, а овакви плодови су могући само ако људи на свим нивоима сарађују“, рекао је између осталог владика тимочки Иларион.

У програму отварања изложбе учествовао је Хор храма Свете Тројице под управом Светлане Kравченко, а Александра Петровић, дугогодишња председница Kола српских сестара у Неготину даровала је Епископу тимочком Илариону, предмет који је припадао Доситеју Новаковићу а који је, како је рекла, нађен на депонији према Радујевачком путу. Њен супруг др Томислав Петровић случајно га је пронашао на састанку колекционара и откупио. На послужавнику је уписано име владике Доситеја и 1839. година.

НГ Портал

Similar Posts