DSCF1303wsКоло српских сестара у Неготину прославило је изузетан јубилеј, 110 година од оснивања овог хуманитарног, добротворног и непрофитног женског удружења, које ради под покровитељством цркве Св. Тројице у Неготину. На Благовести 7. априла 2014. године, чланице Кола присуствовале су Светој Литургији у храму Св. Тројице, а након тога у просторијама ЦО Неготин, уз свештенство, пријатеље Кола, приложнике и бројне званице, обележиле више од једног века постојања и рада. Председница Кола гђа Александра Петровић, поздравила је присутне и подсетила на давну 1904. годину, када су угледне жене Неготина вођене хуманошћу и патриотизмом, основале Коло српских сестара у Неготину, годину дана након оснивања Кола у Београду. Указала је на изузетно успешан рад часних претходница, али и резултате и успехе који су остварени у претходне две деценије обновљеног рада, као и на проблеме са којима су се сусретале и циљеве који предстоје…

Чланице Кола су неуморно радиле и учествовале у многобројним добротворним акцијама: прикупљању материјалних средстава за избегла и расељена лица, новчаним прилозима помагале су школовање деце без родитеља, куповину лекова, операције болесних, лечења, плаћање екскурзија деци палих бораца, награђивале најбоље студенте, учестовале у прослави Светосaвских духовних академија и обележавању свих црквених празника, редовно помагале децу без родитеља у Дому „Станко Пауновић“ и сиромаше суграђане, као и у десетинама других хуманитарних активности. Гђа Алексндра Петровић позвала је све људе добре воље да својим прилозима помогну наредне добротворне акције у мисији ширења доброте и племенитости.

Уз пригодно славље и захвалност неготинском свештенству на непрекидној подршци и помоћи, чланице Кола поделиле су пакете хуманитарне помоћи социјално угроженим породицама, у сарадњи са Центром за социјални рад у Неготину. Овом приликом чланице Кола послале су поруку захвалности великој добротворки Кола српских сестара, гђи Гордани Поповић, професору на Електротехничком факултету Техничког Универзитета у Бечу и стручном изасланику аустријске владе у седишту ЕУ у Бриселу за развој науке и технологије. Ова хумана Неготинка већ две деценије својим донацијама највише помаже рад Кола српских сестара и обезбеђује финансијска средства из европских хуманитарних фондова . У наредном периоду највећи задатак пред чланицама је прикупљање материјалних средстава за санацију зграде Кола, која је враћена 2009. године, као и уређење просторија, у којима је планирано проширење активности овог удружења.

Similar Posts