Благословом Његовог Преосвештенства Епископа тимочког Г. Јустина започета је изградња новог храма Вазнесења Господњег 2006. године у зајечарском насељу Котлујевац. Освећење темеља и прву Архијерејску Литургију, 18. јуна 2006. године служили су Епископ жички Хризостом, Епископ захумско-херцеговачки Григорије, јеромонах Иринеј (потоњи епископ аустралијско –новозеландски), заједно са домаћином Епископом тимочким Јустином, монаштвом и свештенством Тимочке епархије. Светој Литургији присуствовао је градоначелник града Зајечара г. Бошко Ничић са сарадницима, као и велики број верника који су се окупили на овом молитвеном сабрању, радујући се изградњи нове богомоље. Иницијатива за подизање овог велелепног здања наишла је на изузетну подршку градских власти, а позиву да прилозима учествују у изградњи храма одазвао се велики број грађана и приватних предузетника. У периоду од 2006. до 2010. године обављени су сви грађевинско- занатски радови и постављени нови крстови на куполама храма. Његово Преосвештенство Епископ тимочки Г. Јустин освештао је 02. јуна 2011. године звона за новосаграђени храм Вазнесења Господњег.

Највеће звоно од 500 кг донација је града Зајечара, а друга два звона од 300 кг и 150 кг су приложили гђа Олга Велекоп из Холандије и г. Милош Миленовић из Зајечара. У току 2013. године изграђена је бетонска ограда око храма. За реализацију овог пројекта велики део средстава обезбедило је Министарство вера из Националног инвестиционог плана Владе Републике Србије, затим град Зајечар из инвестиционог плана градског буџета, док је знатан део средстава прикупљен прилозима донатора.

Пројектом изградње руководио је Црквено општински управни одбор СПЦО Зајечар, на челу са старешином храма протојерејем Игором Ивковићем.

Остали радови на новом храму Вазнесења Господњег у Зајечару биће настављени у наредном периоду.

Similar Posts