DSC_0593

Свети Сава, први српски Архиепископ, молитвено је прослављен у свим храмовима и школама Тимочке епархије, 27. јануара 2014. године. Централна Светосавска духовна академија одржана је у Дому културе „Стеван Мокрањац“ у Неготину у 18сати. Свечаној Академији присуствовао је Епископ тимочки Г. Јустин са монаштвом и свештенством, као и руководство општине Неготин. Поздравном беседом присутнима се обратио протојереј-ставрофор Ранко Јовић, подсећајући на незаборавни историјски значај лика и дела Св. Саве.

У име општине Неготин учеснике и госте поздравио је Дамир Ракић, председник СО Неготин. Светосавском химном у извођељу Хора цркве Св. Тројице, отворено је духовно вече посвећено највећем српском светитељу и просветитељу. Кроз драмске приказе, рецитације, казивања, и надахнуто појање хора Неготинске гимназије и хора Музичке школе, оживео је непролазни лик принца и монаха, државника и Архиепископа, Св. Саве Немањића.

Више од 250 ученика неготинских основних и средњих школа, као и малишани вртића „Пчелица“, приредили су незаборавно вече пред препуном салом Дома културе. Проглашени су и најбољи радови ученика на традиционалном литералном конкурсу, на тему „Св. Симеон“. И ове године је у организацији Кола српских сестара Неготина приређено Донаторско вече, под називом „Будимо добротвори – угледајмо се на претке“, као и донаторска изложба ликовних радова у холу Дома културе.

На хуманост и племенитост, присутне је позвала г-ђа Александра Петровић, председница овог удружења.

Донаторска акција имала је за циљ прикупљање средстава за социјално угрожене породице у Неготину.

Инфо служба

Similar Posts