На празник Светог великомученика Георгија, у суботу 6. маја 2023. године, а поводом храмовне и градске славе, његово Преосвештенство Епископ тимочки господин Иларион началствовао је литургијским сабрањем у Књажевцу. Његовом Преосвештенству саслуживали су архимандрит Козма, протосинђел Захарија, протојереј Зоран Голубовић, протонамесник Ивица Станковић, јереји Бодан и Милан, архиђакон Илија и јерођакон Марко.
У току Литургије Eпископ Иларион рукоположио је г. Николу Пантића у чин ђакона.
Светој Литургији присуствовали су, међу многобројним народом, председник општине Милан Ђокић, председник скупштине Марко Станојевић и одборник Републике Србије Бранислав Јосифовић. Домаћин славе ове године био је г. Мирољуб Божиновић, док ће идуће године ту част имати г. Марко Станојевић.

У архипастирском обраћању, Преосвећени Епископ је рекао — Наше сабрање овде је важно да бисмо молитвено упутили наше вапаје ка Господу да Он, као милостив и човекољубив, просветли све оне који доносе било какве одлуке у овој држави да их донесу на корист народу, да буду спасоносне за безбедност, али и да не угрожавају наша елементарна људска права и слободе. Да се молимо Господу да закони буду добри, смислени, и да буду утврђени на јеванђелским принципима и на антрополошком хришћанском учењу које најбоље познаје човека и његове слабости, али и могућности његовог уздизања. Најбољи вид борбе против греха јесте наша светост. Ако нема наше светости, ако нема нашег врлинског живота, свака друга мера ће бити само спољна санкција и неће донети никаквог плода.

Новорукоположеном ђакону Николи владика је честитао улазак у ђаконски чин, те је најавио да ће ђакон Никола у недељу 7. маја бити рукоположен у чин свештеника.

Никола Пантић је рођен у Смедереву 1997. године. Завршио је Богословију Св. Кирила и Методија у Нишу (2012–2017) и студира Православни Богословски факултет СПЦ Универзитета у Београду. Ожењен је Зајечарком Андријаном са којом има сина Виктора.

ГАЛЕРИЈА:

Similar Posts