manastirica2_novoПо благослову Његовог Преосвештенства Епископа Тимочког Господина Јустина, 13.05.2003. године на дан Светога Апостола Јакова Заведејева одпочела је обнова кључке Светиње манастира Света Тројица у селу Манастирица, петнаестак километара југозападно од Кладова.

Грађевински део обнове, поверен је грађевинском предузећу „Делта“ из Кладова. Пошто је манастир био доста оштећен деведесетих година прошлога века, требало је извести обимне и озбиљне радове, како би оштећени делови манастира били што боље и квалитетније урађени.

Ископан је канал око целе цркве, онда повезан са још четири попречна а све у циљу стврања услова за ојачање темеља. Стари дотрајали кров и зидови до прозора су срушени а на остатке постојећих зидова у висини прозора је стављена армирана бетонска греда. Обављено је додатно надзиђивање и на крају је постављен и горњи серклаж на који належе ново саграђена кровна конструкција. Објекат је покривен црепом и опшивен бакарним лимом и олуцима.

Са источне стране дозидана је припрата димензија 5 x 4 метра а читав објекат је омалтерисан кречним малтером споља и изнутра. Подови објекта и стаза около цркве су саграђени од бетона.

Од столарије за сада су постављени само прозори а то је прилог Г. Димитрија Стојановића из Кладова.

Овим су практично обављени груби грађевински радови на обнови ове светиње а у вредности око 45.00 евра. Предстоји нам уређење и украшавање унутрашњости храма, не би ли ова наша Светиња што пре послужила својој намени на васколику радост и спасење душа наших.

Овом приликом се обраћамо свим људима добре воље да узму учешћа у обвнови наше Светиње на духовну корист свих нас.

В.Д. Старешине м. Манастирица
Протонамесник Милан Благојевић
парох кладовски

Similar Posts