Нова школска 2005/06. година је као и раније почела са проблемима и неправилностима насталим у спровођењу верске наставе, а који се тичу промоције и анкетирања родитеља ученика и распореда часова. До 5. септембра се није знало да ли ученици петог разреда основне школе уче верску наставу и грађанско васпитање факултативно или изборно, тј. да ли сви ученици морају или не да изаберу један од ова два предмета. Да је предмет грађанско васпитање  уведен само као алтернатива веронауци и да нема свеобухватну образовну перспективу и садржај показује се и непостојањем наставног плана и програма за четврти и пети разред, као и за шести, седми и осми разред, и измишљањем истог садржаја од стране „Грађанских иницијатива“ у последњи ћас или бољеречено после последњег часа (више од месец и по дана по почетку нове школске године)!
Неки директори школа и њихове правне службе и после пет година постојања изборних предмета (веронаука и грађанско васпитање) се не придржавају документа Министарства просвете Упутство о остваривању верске наставе. Извршено је анкетирање без промоције и вероучитеља у првим разредима следећих основних школа:
„Вук Караџић“ Бор и њено подручно одељење у Слатини, „Бранко Радичевић“ Бор, „Митрополит Михаило“ Сокобања и „Љуба Нешић“ Зајечар. На интервенцију оца Игора, руководиоца верске наставе за Епархију тимочку, код одељења Министарства просвете у Зајечару неправилности су отклоњене.
У О.Ш. „Вук Караџић“ у Кладову анкетирање родитеља ученика првог разреда је извршено мимо свих правила још приликом уписа у мају и јуну и одмах су наручене књиге, што је у септембру по промоцији ометало правилан избор, јер већ купљене уџбенике из грађанског није било могуће вратити.
Покушано је и анкетирање без промоције и вероучитеља, који је то спречио у основним школама „Бранко Радичевић“ Неготин и „Бранко Перић“ Рудна Глава.
Ове године додатни притисак од стране учитељица, педагога и наставника  грађанског настао је због губљења пуног фонда часова. Негде учитељице предају својим одељењима грађанско и тиме су родитељи приморани да се не би замерили учитељици да одаберу грађанско васпитање често против своје воље. Директори скоро по правилу покрећу „тајне механизме“ да најпре обезбеде своје наставнике и учитеље, а пренебрегавају принцип неутралности и непристрасности, по поменутом Упутству и пред Живим и Праведним Богом, ради праведног избора  предмета од стране родитеља. Углавном се ти неки „просветни радници“ користе лажима: говоре да у село у подручно одељење неће да дође вероучитељ, да морају два или више ђака да пређу на грађанско јер школа не може да плати час вероучитељу, на крају деци се говори да и грађанско исто учи што и веронаука само на други начин (да ли ово није демонска и антихристова мисао замене Христа)… Таквог „тихог“ бојкота веронауке било је у већини основних школа.
Стални проблем за вероучитеље који раде у више основних школа је усклађивање распореда часова. По правилу, за веронауку се издвајају последњи часови (5. и 6. -међусмена), тако да вероучитељ не може у току једне радне недеље да одржи више од 10 часова. Неки директори „неспособни“ или невољни да направе вероучитељу нормалан распоред часова покушавају да наметну одржавање више часова него што хоће да плате, напр. за одржаних 6 часова плаћали би им само 4 часа. Оваквих штетних уговора са задржавањем најамничких плата је покушано у ОШ „Вук Караџић“ у Неготину, ОШ „В. Петковић Дис“ у Грљану, ОШ „Јеремија Илић Јегор“ Рготини и Кладовској гимназији.

Што се тиче спровођења верске наставе у средњим школама, ове године није било већих проблема. Техничка школа у Мајданпеку није дозволила представљање предмета ученицима првог разреда, а било је проблема са прављењем распореда у Економско-трговинској школи у Бору. Проблем распореда часова – одржавање часова поподне или 7. и 8. час – утиче на избор предмета код ученика у средњим школама, који су са села или живе на периферијама градова. На жалост, има и оваквих случајева у извештајима катихета:
У „Књажевачкој Гимназији“ анкетирање деце, за школску 2005/2006. годину (за II, III IV раз.), је извршено на крају предходне школске године у присуству наставника грађанског васпитања и вероучитеља. У  одељењу трћег разреда, које се прошле године цело изјаснило за веронауку а после недељу дана променило мишљење и тржило да пређе на грађанско васпитање, овога пута већина се изјаснила за веронауку (11 веронаука, 4 грађанско, 2 одсутна). На жалост деца су још истог дана имала последице због такве своје одлуке. Професорица филозофије, Гордана Стаменић, која предаје и грађанско васпитање тражила је од деце да подигну руке они који су се определили за веронауку. Када је видела колико их је уследила је њена реакција и коментари: „Па јесте ли ви нормални! Па ја ћу због вас да останем без посла. На шта то личи…“ Пошто је то био крај школске године то њено расположење према ученицима који су се изјаснили за веронуку се одразило и на закључне оцене из филозофије. Деца су ме о томе информисала и замолила да ништа не предузимам плашећи се још већих последица. Званично нисам ништа предузимао али сам усмено обавестио директора школе шта се дешава. Касније сам сазнао и од деце из других одељења да није прошао ни један час филозофије а да професорица не прича нешто против веронауке. Пита их шта уче на часовима веронауке и пoкушава да им докаже како је то све апсурдно. Деца нису спремна о томе да јавно причају, како кажу, док не заврше 4. разред.
Да ли нас се Свети Сава стиди што не пуштамо нашу децу Христу?И где ће душе новим просветарима?

Сила се Божја у немоћи показује!

      У новој школској 2005/06. години у 20 средњих и 51 основној школи Тимочке епархије одржава верску наставу – Православни катихизис (веронауку) 45 вероучитеља,  а наставу слуша, поред свих проблема, више од 40% ученика од укупног броја, што је опет за више од 5% од прошле године или више од хиљаду нових ученика. Ове године први пут је стигла веронаука у учионице О.Ш. „Ђура Јакшић“ у Сумраковцу, додуше само у петом разреду и средњој Музичкој школи „Стеван Стојановић Мокрањац“ у Неготину.
Кад је Бог са нама ко ће против нас?

 Протојереј Игор Ивковић

Similar Posts