20141126_152810Са благословом Епископа тимочког г. Илариона, на цркви Преображења Господњег у Сокобањи изведени су радови на рановирању њене спољашности. Урађена је нова фасада као и замена дугогодишње столарије, за које је највећи део средстава обезбедила Црквена општина Сокобања, део средстава издвојен је из буџета Општинске управе, док је постављање нових улазних врата донација г-дина Горана Стојановића, председника ЦО Сокобања.

Залагањем старешине сокобањске цркве. јереја Зорана Голубовића, у наредном периоду предвиђени су и радови на обнови и уређењу њене унутрашњости.

Црква Преображења Господњег је једна од најзначајнијих у сокобањском крају и најпосећенија у овом делу Епархије. Грађена је у периоду од 1884. до 1892.године у српско-византијском стилу, а покретач радова и задужбинар био је Митрополит српски Михаило (1826-1898 ), који је рођен у Сокобањи управо на празник Преображења. Цркву је на Васкрс, 1892. године, осветио Митрополит Михаило, који је већ 1894. године као своју задужбину подигао и Основну школу у Сокобањи. Верни народ Сокобање у знак сећања и захвалности за његова многобројна доброчинства и човекољубље према родном крају, у порти цркве подигао му је спомен бисту, не заборављајући на изузетно велики значај Митрополита Михаила у новијој историје српске цркве.

Similar Posts