На празник светог Антонија Великог 30. јануара 2016. године у храму Свете Тројице у Манастирици код Кладова, свету литургију, трећу у низу од обнављања ове светиње, служио је јереј Богдан Томић, надлежни парох. Оно што посебно радује јесте присуство великог броја верника овог места на литургијском сабрању, у овом старом манастиру који је већ одавно угашен и деценијама служи као парохијска црква селима: Манастирица, Давидовац и Петрово Село.

Манастир је по предању подигао свети Никодим Тисмански у 14. веку и својевремено је био метох манастира Буково. У манастирској цркви се дуги низ година није одвијао богослужбени живот, јер је црква претрпела велика оштећења услед ерозије земљишта. Након санирања и обнове, залагањем протеклих година свештеника кладовског намесништва, а посебно доласком младог свештеника јереја Богдана Томића, литургијски живот се обнавља.

Прву литургију је отац Богдан после реновирања служио на дан прослављања светог Никодима Тисманског 8, јануара, где су верници стигли у ову древну светињу и поред великог снега и отежаних временских услова. Доказ да се верни народ овог краја враћа црквеном животу јесте и данашње литургијско сабрање многих мештана који су својим прилозима помогли привођење крају крупних грађевинских подухвата како би се санирала постојећа ерозија и уредила унутрашњост цркве.

У беседи коју је упутио присутнима отац Богдан је најавио редовна литургијска богослужења сваке друге и последње суботе у месецу. Сви верници који својим прилозима желе да допринесу завршетку радова на уређењу овог храма могу да се обрате оцу Богдану на број телефона 066/ 882 2831 или на мејл адресу  jerejbogdantomic@gmail.com.

Similar Posts