Време у коме живимо налаже потребу да у оквиру наших светих храмова, залагањем свештеника и верујућих хришћана, помогнемо једни другима, испуњавајући Јеванђеље на делу. – Владика Иларион

DSC_0250Оснивачка Скупштина Верског добротворног старатељства Епархије тимочке одржана је 12. фебруара 2015. године, на празник Света Три Јерарха у сали музичке школе „Стеван Мокрањац“ у Зајечару. Скупштина је почела певањем тропара за упокојене, у знак жалости поводом погибије наших држављана, радника предузећа која послују у Руској Федерацији.
Поздравну реч свима присутнима упутио је Епископ тимочки г. Иларион, истичући значај постојања једне овакве установе у данашње време у нашој Епархији. Пружање могућности да верујући људи учине милосрдна дела онима којима је то потребно је испуњавање Јеванђеља на делу. Успешан рад и поверење које је ВДС стекао међу нашом браћом и сестрама у Београду, јесу смернице и за хуманитарни рад у мањим срединама, рекао је владика. Потом је, са благословом Епископа Илариона, Одлуку о оснивању ВДС-а у Епархији тимочкој, прочитао протојереј-ставрофор Сретен Митровић, архијерејски намесник зајечарски.

Представљајући рад ове хумане, добротворне организације, присутнима се обратио отац Владимир Марковић, секретар ВДС-а. Уз илустрације видео пројекцијом он је навео низ примера успешног деловања у седам постојећих сектора, који брину о различитим животним потребама угрожених. Неуморно се ради у ресорима за верску просвету, милосрдног рада за породицу, брак и васпитање, правног саветовалишта, здравственог саветовалишта, а у њиховој организацији одржавају се добротворни концерти, предавања, културне вечери, као и мала школа бесплатне наставе за ученике. Посебан значај има рад Народне кухиње, која окупља бројне добротворе и волонтере, о чијем раду је говорио Вук Јовановић, координатор овог сектора.

Чланови ВДС-а посећују старачке домове, болнице, установе за незбринуту децу и многе друге, тако да је, на тај начин, Црква присутна  у свим установама остварујући са њима изузетну сарадњу. Оно што посебно радује и што је истакао отац Бранислав Јоцић је присустност младих, који се за волонтерски рад одазивају у великом броју.

На Скупштини је истакнута велика важност ангажовања свештеника на овом пољу, при раду у својим парохијама. Још једном је упућен позив свим људима добре воље и милосрдним хришћанима, да иако је економска криза видљива у свим областима живота, благодаћу Божијом пронађу снаге и воље и да се прикључе раду ВДС-а у Епархији тимочкој.

Similar Posts