На празник Светога оца Василија Острошког Чудотворца, по благослову Његовог Преосвештенства Епископа тимочког Господина Илариона, а на молбу руководства и радника фабрике „Топионица и рафинација бакра“, која послује у оквиру Рударско – топионичарскогг басена у Бору, освећена су постројења нове борске топионице и фабрике сумпорне киселине у Бору. Чин освећења служили су свештеници : протојереј Миленко Бајић, протојереј Саша Степановић и јереј Милан Јанковић.

Свештеници су, кропећи освећеном водом и помазујући освећеним уљем обишли све контролне собе и производне погоне широм огромног комплекса на коме се простиру постројења нових фабрика, призивајући благослов Божији на раднике који у процесу производње бакра ни на тренутак не смеју да се одвоје од огромних топионичких пећи и командних конзола.

Велика жеља руководства и радника топионице је била да Kрсна слава нове топионице и фабрике сумпорне киселине буде управо један од најпоштованијих светитеља нашег народа, Свети Василије Острошки Чудотворац, тако да је, након обреда освећења, у главној командној соби нове топионице обављен чин резања славског колача. Након тога, о. Саша је, честитајући радницима освећење и почетак рада нових фабрика и прву Крсну славу у новим просторијама, произнео кратку беседу о Светом Василију Острошком, о великом поштовању овог светитеља у нашем народу и широм православног света, као и о поштовању овог  светитеља код људи који припадају другим вероисповестима.

Преузето: http://www.pobedonosac.com

Similar Posts