Са благословом Епископа тимочког г. Илариона, у понедељак 27. новембра 2017. године, у Зајечару је отворен Духовно – мисионарски културни центар Епархијe тимочкe „Гостопримница“.

Центар је отворен са циљем сабирања и духовне надградње свих верника и поклоника који долазе у Епархију и посећују Зајечар као епархијски центар. У овој Гостопримници је свако добродошао и биће радосно дочекан. Осим пријатних и душекорисних разговора у овом простору, служиће се манастирски производи, а ту се налази и богата библиотека из које ће сви заинтересовани моћи да користе вредну литературу. У Гостопримници ће бити и седиште за сарадњу са Међународним московским фестивалом документарног филма „Златни Витез“ чији филмови ће овде бити приказивани. У њој ће се одвијати и бројна културна дешавања, као што су: промоције књига, предавања, духовне вечери и сл.

Преосвећени владика Иларион је захвалио Господу и Пресветој Богородици, Заштитници града Зајечара на отварању Гостопримнице, рекавши да је овде као благослов донесена и икона Мајке Пресвете из манастира Вратна. Захвалио је и свим приложницима и великом броју људи који су били ангажовани на уређењу целокупног простора. Посебно је захвалио својим драгим зајечарцима и пријатељима.

Владика је потом прочитао телеграм који је упутио г. Милета Радојевић,директор Управе за сарадњу са црквама и верскимзаједницама Министарства Правде, којим честита отварање овог значајног објекта и жели много успеха у раду, изражавајући жаљење што није могао доћи због бројних обавеза.

Владика је посебно истакао помоћ коју је пружила фирма „Грос оптик“ из Београда, и изразио захвалност братији манастира Буково, архитекти г. Александру Аксентијевићу из Крагујевца, г. Мартину Станковићу и г. Драгану Велимировићу из Зајечара, „Техномедији“ из Зајечара, великом дародавцу из Неготина који је желео да остане анониман, као и многима који су својим залагањем допринели завршетку радова.

За наредну годину владика је најавио отварање летње баште и дечијег игралишта у црквеној порти преко пута Гостопримнице.

Similar Posts