Светом Сави у славу и част оджана је  Светосавска Духовна Академија у Дому културе ,,Стеван Мокрањац,, у Неготину, сабравши и ове године све градске школе да у једном духу прославе оца српске писмености и духовности. Празничној духовној свечаности присуствовао је Архимандрит Козма (Радовић), игуман манастира Буково, монаштво и свештенство, представници Општине Неготин и бројни посетиоци.

Поздравном беседом присутнима се обратио протојереј Зоран Јовић, архијерејски намесник неготински. Светосавском химном у извођењу хора Саборног храма Св. Тројице у Неготину отворено је духовно вече посвећено највећем српском светитењу и просветитељу. У богатом хорском, драмском и рецитаторском приказу оживео је непролазни лик принца и монаха, државника и просветитеља, Светог Саве Немањића. Више од две стотине ученика неготинских школа и малишана вртића „Пчелица“ приредили су незабораван програм пред препуном салом Дома Културе.

И ове године најбољим учесницима литерарног конкурса додељене су награде. Свим ученицима и наставницима, гостима и посетиоцима захвалио је протојереј Милан С. Радовић, старешина Саборног храма Свете Тројице, а посебно Општини Неготин која је и овај пут била покровитељ Светосавске Академије.

Већ тадиционално, након Академије у холу Дома Културе приређено је Хуманитарно донаторско вече у организацији Кола српских сестара Неготина. На хуманост и племенитост присутне је позвала г. Александра Петровић председница овог добротворног удружења. Донаторска акција има за циљ прикупљање средстава за обнову Дома Кола српских сестара у Неготину.

Similar Posts