marinika01   marinika02

Дана 29. марта, у Музеју Хајдук-Вељка (Тодорчетов конак) у Неготину, четврте недеље Великог и Часног Поста, под покровитељством Епархије тимочке, одржана је промоција пројекта очувања изворне влашке песме кроз финансијску подршку музичкој етно-групи МАРИНИКА из Неготина ради издавања носача звука – музичког ЦД-а.

Група је настала крајем 2008. год., поникавши на темељима некадашње групе „ДУЊЕРИКА„, из Михајловца, којом је професор Данијела дириговала. МАРИНИКА негује стару влашку песму, изводећи је a-capella, у двогласним и трогласним обрадама, у циљу отргнућа једног правог музичког богатства од заборава. То су народне влашке песме које говоре о љубави и чежњи, обичајне, певане за време свадбеног весеља или током оплакивања покојника.

Уводну реч на промоцији имао је Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Јустин, нагласивши да је Црква увек неговала праве и осведочене вредности свог народа и тиме управо потврђивала јединство са њим. Ми се трудимо да, благодаћу Божијом задобијемо вечни живот и праве вредности у овом животу свакако могу да нам послуже као укрепљење и утеха на нашем хришћанском путу, што у овом случају представља и лепа изворна народна влашка песма у извођењу групе МАРИНИКА.

Великом броју присутних обратила се и Душанка Ботуњац, дипломирани сликар и члан етно-мреже Србије. Допуна овог кратког, али лепог и духом богатог програма било је и учешће Наташе Николић, која је отпевала две изворне српске народне песме.

На крају програма вођа групе, проф. Данијела Стојкић-Марковић, изразила је своју срдачну захвалност за подршку и разумевање Епархији тимочкој и Његовом Преосвештенсту г. Јустину. Такође се захвалила за помоћ у организацији промоције свим учесницима, као и свима присутнима, уз најаву скорог издавања и промоције музичког ЦД-а.

Similar Posts