У циљу успешније сарадње Епархије тимочке и установа културе и образовања града Зајечара, одржан је незванични пријем у Епархијском двору, где су гости Епископа тимочког г. Илариона били директори и управници Народног музеја Зајечар, Историјског архива „Тимочка Крајина“, Матичне библиотеке „Светозар Марковић“, Позоришта Тимочке Крајине „Зоран Радмиловић“, Центра за културу и туризам „ЦЕКИТ“, Зајечарске гимназије и Омладинског центра „Зајечарска иницијатива“ са својим сарадницима.

На почетку састанка Епископ је поздравио присутне и захвалио на издвојеном времену и доброј вољи која се до сада пројавила у узајамној сарадњи, као и на жељи да се иста унапреди према могућностима времена и услова у којима живимо.

Основна тема разговора, ради које је и инициран радни састанак, била је одржавања Фестивала хришћанске културе од 14. до 27. септембра ове године, који организује Тимочка епархија, а под покровитељством Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама при Министарству правде Републике Србије, и сарадња и учешће других културно-образовних институција Града Зајечара.

Осим најаве за Фестивал у септембру, најављено је да ће на  празник Благовести, у петак 7. априла, у сарадњи са Црвеним крстом Зајечара, у порти Саборног храма бити одржана аукција шоља, које су васкршњим мотивима украсила деца укључена у програм инклузије, а долазе из породица слабијег материјалног стања и корисника народне кухиње. Такође, на Цвети, у недељу 9. априла, одржаће се у просторијама црквене општине Зајечар аудиција за дечији црквени хор, излазећи у сусрет потреби да се деца од малена укључују у активни литургијско-благодатни живот, као и молбама родитеља и саме деце да се овакав хор оснује.

Уз главну тему разговора прихваћена је заједничка идеја за усаглашавањем датума одржавања културних програма које организују и реализују установе културе и образовања Града са програмима које организује Епархија тимочка и Црквена општина Зајечар, уз могућност ажурирања информација и праћења на неком од јавних портала и сајтова културно-образовних институција. Ово би имало за циљ избегавање преклапања термина организованих догађаја, што би даље омогућило заинтересованима учешће у већем броју програма и активности.

Разговарало се и о успешнијој међусобној сарадњи која би допринела јачању улоге културе и духовности, образовања и уметности у животу града и његових житеља. Тиме би се пратили и савремени токови бриге о едукацији посебно деце и омладине, укључујући их у разноврсне културне, историјске и верске садржаје и дешавања, угледајући се тако на сличне програме у већим градским центрима.

Закључено је да постоје многе отворене могућности за сарадњу и стварање амбијента унапређења и умножења свих културно – духовних садржаја на нивоу целог града, а за добробит житеља Зајечара.

Similar Posts