На празник обнове храма светог Георгија – Ђурђиц 16. новембра 2016. године, Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион служио је свету архијерејску литургију у храму светог великомученика Георгија у Књажевцу. Епископу су саслуживали протојереј Синиша Ђорђевић, старешина храма и протојереји Томислав Петковић и Перица Божуновић, уз појање ђакона Вука Јовановића из Саборног зајечарског храма. Литургији су присуствовали председник СО Књажевац г. мр Миодраг Ивковић и заменик председника општине Мирољуб Михајловић.

Књажевачки храм био је испуњен верним народом и великим бројем деце, ученицима веронауке основних школа са вероучитељицом Југославом Боснић. Владика Иларион је у беседи поздравио вернике, а посебно најмлађе, изражавајући радост што је црква на овај дан препуна верног народа, а посебно деце, јер нема веће радости него када деца принесу молитву „Оче наш“ своме Господу. Светитељ кога данас славимо, свети Георгије, био је пун молитве, љубави и вере према Богу, али трпељив у многобројним искушењима, као млад војвода је достојанствено и трпељиво подносио све муке Христа ради, са надом на задобијање Царства Божијег.

Не треба заборавити речи Господње „Ако мене гонише, и вас ће гонити“ , али и „Ако моју реч одржаше и вашу ће одржати„ јер често људи по слабости својој очекују само уважавање и похвале овде на земљи, заборављајући да има и муке, искушења и многих других патњи ради Христа. Тада смо дужни да узмемо крст свој и да поднесемо све у овом свету по угледу на Господа и светог Георгија. Господ нас види и даваће оно што је корисно за спасење наше, јер и родитељ детету које воли даје горке лекове, да оно оздрави и буде како треба. Тако Господ и са нама чини, а ми треба да будемо трудољубиви за оно што је добро и трпељиви, верујући да ће нам Он помоћи када је Његова света воља.

Владика је потом честитао празник и славу свим верницима.

Similar Posts