DSC_2783Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион служио је 20. августа 2016. године, први пут у оквиру свог архипастирског рада свету архијерејску литургију у цркви Свете Тројице у Врмџи код Сокобање. Епископу су саслуживали свештеници сокобањског и зајечарског намесништва. Верни народ из овог места и околине, који је учествовао у светом богослужењу, владика Иларион је поучио беседом на прочитано јеванђеље.

Након литургије, владика је у порти храма освештао новосаграђени летњиковац и постављени часни крст, а потом посетио Етно музеј са поставком вредних предмета сачуваних деценијама уназад у сеоским домовима од пропадања, који сведоче о богатом културном и историјском наслеђу овога краја.

Епископ је са својим домаћинима у пратњи надлежног пароха јереја Немање Тобића и свештеника обишао Врмџанско језеро удаљено два километара од села у подножју планине Ртањ, настало отапњем ледника са планине и великих кишних падавина, па се житељи Врмџе захваљујући природним лепотама и чистом ваздуху, ослањају на све успешнији сеоски етно туризам који зауставља одлазак младих људи из сокобањског краја.


Фото: Душан Стојановић Цокан

Similar Posts