Празник посвећен првом Архиепископу српском, нашем највећем просветитељу и учитељу Пута који води у живот вечни, светитељу Сави и ове године је свечано прослављен у Бору, како богослужбеним и молитвеним сабрањима у којима је учествовало мноштво верних, нарочито деце светосавске, тако и пратећим садржајима којима је припремљено и продужено литургијско, молитвено прослављање празника нашег највећег светитеља.

У навечерје празника, у великој сали Музичке школе „Миодраг Васиљевић“ у Бору, одржано је светосавско духовно вече. Сала Музичке школе била је испуњена до последњег места.

Организатори ове свечаности ове године били су Центар за културу Општине Бор и Црква Светог великомученика Георгија, а  свечаност је увеличао и председник Општине Бор, г. Александар Миликић, који се и обратио поздравном беседом честитајући свима велики празник.

Празник нашег највећег светитеља је, како је том приликом са поносом истакао председник општине и крсна слава његове породице. Истражујући своје порекло како би сачинио породично стабло, г. Миликић је открио да је празник Светога Саве утемељен као крсна слава његове породице пре више од четири века!

Сам програм духовне вечери обухватио је динамични сценски приказ живота Светог Саве, који је са својим полазницима  припремила руководилац драмске секције Центра за културу Општине Бор г- ђа Симонида Гаврић, уз појање византијског  хора „Харалампије“ који такође делује под окриљем Центра за културу Борске општине.

На сам Савиндан храм светога великомученика Георгија био је претесан за мноштво верних, нарочито деце, сабраних на Литургији. Беседио је парох четврти борски, протонамесник Радоје Мијовић.

„Славећи Светога Саву, нашег највећег просветитеља и учитеља, помињемо светога као великог ктитора, оснивача првих школа и болница, књижевника и реформатора нашег језика, највише заслужног за нашу црквену и државну самосталност….Но не смемо заборавити да је Свети Сава пре свега био епископ, да је служио Свету литургију, да се причешћивао Светим тајнама Христовим и да је то извор и корен свега ; све што је свети чинио прожето је Светом литургијом и он је желео, пре свега да свој народ уведе у Литургију, јер једино кроз свете тајне задобијсамо обожење, које и јесте циљ нашег живота…“ истакао је у својој проповеди отац Радоје.

Након Литургије и резања славског колача, малим ученицима Христове науке подељени су поклон пакетићи. Дародавци су ове године били трговине „Лав“ и „Текијанка“ из Бора.

Све основне и средње школе у Бору, као и истурена одељења борских основних школа у околним селима прославиле су своју славу уз резање славских колача и пригодне програме.

Similar Posts