Сабирајући духовну децу рода српскога у свим храмовима наше Цркве, с поносом и молитвама прослављен је Свети Сава, духовни отац нашег народа 27. јануара 2016. године у свим школама и црквама Епархије тимочке. Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион началствовао је светом архијерејском литургијом у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Зајечару.

Салуживали су свештеници овог храма, а у славу Светог Саве појао је хор храма по диригентском управом г. Наташе Јовановић. Молитвеном сабрању присуствовали припадници 31. пешадијског батаљона 3. бригаде КоВ РС са Потпоручником Кристином Бабић. У свом обраћању владика Иларион је честитао славу свим ученицима и просветним радницима и пожелео да својим вредним радом следе пример утемељивача Српске Цркве и просвете.

Светом Сави с љубављу приређен је рецитал након Литургије, у којем су учествовали ученици веронауке зајечарских основних школа. Владика је потом у просторијама ЦО Зајечар поделио светосавске поклон пакетиће деци која су рецитовала и учествовала на светој Литургији. Дан посвећен српском просветитељу, али и утемељивачу средњевековне српске медицине, прославила је и Средња Медицинска Школа у Зајечару, чији је владика Иларион био гост. По доласку у школу посетио је ученике једног одељења и у разговору са њима честитао им је празник Светог Саве, а потом са домаћинима преломио славски колач, пожелевши пуно успеха у образовању наших стручних медицинских кадрова. Прослави су присуствовали представници Министарстава здравља и просвете и фармацеутских кућа.

Током дана владика Иларион је посетио 25. Салон ликовних радова у Књажевцу, који је отворен поводом обележавања Светог Саве, на којем су изложени радови учесника из земље и иностранства. Учесницима из Књажевачких школа уручени су светосавски поклони.

У вечерњим сатима, одржана је Светосавска Духовна Академија у зајечарском Позоришту „Зоран Радмиловић“, у којој су учествовали ученици свих градских и сеоских школа, као и малишани вртића „Ђулићи“. Академији су присуствовали начелник Зајечарског Управног округа г. Владан Пауновић, председник Скупштине града г. Стефан Занков и начелница Школске Управе г. Јасна Васић. Свим присутнима беседом се обратио Преосвећени Владика Иларион истакавши да је Светосавље било и остало темељ свеукупне православне духовности васцелог народа, која је уткана у наше биће и чини смисао живота сваког православног Србина.  Потом су уручене пригодне награде учесницима академије.

Вечерашња свечаност организована је под покровитељством Града Зајечара и Епархије тимочке, сарадњом и ангажовањем г. Станоја Јовановића, директора Музичке Школе „Стеван Мокрањац“ са директорима и наставницима свих зајечарских школа.

Similar Posts