Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион служио је на Видовдан 28. јуна 2016. године свету архијерејску литургију у храму Свете Тројице у Грљану код Зајечара. Саслуживали су свештеници зајечарског намесништва, сабрани у заједничкој молитви  са верним народом да прославе један од најзначајних празника из богате многовековне историје српског рода,

Сећањем на светог кназа Лазара и славне српске витезове, на њихову борбу, част и завет, на тај велики догађај  који има непролазни значај у свеукупној свести нашег народа и представља темељ за живот и рад будућим пололењима. Након литургије служен је парастос свим мученицима страдалим за веру и отаџбину од Косовског боја до данашњих дана.

Владика је у беседи рекао да се у храмовима увек, када се служи парастос онима који су уснули са надом на Васкрсење и живот вечни, осећа посебна благодат и молитвени мир. Тако је и данас када се молимо Господу да помене све војнике и војсковође који су своје животе дали за слободу отаџбине и одбране нејаких.

У част прославе Видовдана ученици Основне Школе „Владислав Петковић Дис“ из Грљана, чланови Центра традиционалних уметности „Корени“ и певачке групе „Јелек“ из Зајечара, припремили су празнични културно – уметнички програм, подсећајући својим казивањима на велика и славна дела наших светих предака.

Similar Posts