Његово Преосвештенство Епископ Тимочки Господин Иларион служио је, 22. децембра, на празник Зачећа Свете Ане, Свету Архијерејску Литургију уз саслужење свештеника зајечарског и неготинског намесништва, у храму Успења Свете Ане који се налази између села Глоговице и Дубочана. Народ села Глоговице и Дубочана је дошао у великом броју да прими благослов од свог Епископа и учествује у овом благодатном догађају.

У току Литургије владика Иларион се обратио присутном народу беседом у којој је  истакао важност данашњег празника Зачећа Свете Ане, као и Свете Ане мајке пророка Самуила . Рађања деце је благословени чин а многи се одричу ове заповести Божије будући да само мисле о материјалним стварима, како ће одгајити и школовати дете.Нажалост, неке мајке се одричу материнства због бриге о промени физичког изгледа. Господ је, са друге стране, оставио заповест „Рађајте се и множите се, напуните земљу и владајте њоме“. Видимо колико напредују многе културе које  испуњавају ову једну заповест Божију. Људи се одричу овог печата дара Духа Светог зарад новца, а у стицању новца заборављају на заповест Божију и сиромашне којима треба помоћ. Свако дело које радимо, ако радимо са Божијим благословом биће богоугодно. Епископ је истакао задовољство због великог броја присутних људи и деце у храму.

Након Литургије ученици ОШ „Јован Јовановић Змај“, издвојена одељења Глоговице и Дубочана извели су скроман култорно –уметнички програм  уз  рецитације духовних песама.

Славље овог духовног сабрања настављено је у Дому културе села Дубочане,  у коме је организован свечани ручак  од стране мештана ова два села.

јереј Марјан Керчуљ, парох салашки

Similar Posts