DSC_0736

У априлу 2014. године у сали Музичке школе „Стеван Мокрањац“ у Зајечару успешно је реализован aкредитовани семинар за вероучитеље „Катихизис некад и сад: Оригинални текст у настави православног катихизиса“ (Каталог Завода за унапређивање образовања и васпитања бр. 180). Присуствовало је 57 епархијских вероучитеља и кандидата за вероучитеље.

Семинар је пригодном беседом отворио Његово Преосвештенство Епископ тимочки мр Јустин, који је учествовао у првом делу рада. Аутор семинара и предавач, протођакон Златко Матић из Пожаревца, асистент на Православном богословском факултету Универзитета у Београду је после уводних техничких информација о семинару, вероучитељима представио етимолошко значење појма катихизис. Као најбољи пример предкрштењских и послекрштењских (тајноводствених) — мистагошких катихеза протођакон је вероучитељима представио „Катихезе“ Светог Кирила Јерусалимског. Упоређујући садржај, методологију и циљ Кирилових „Катихеза“ са данашњим планом и програмом Православног катихизиса у школама Републике Србије, показао да је догматско и евхаристијско богословље Кирилових „Катихеза“ основа данашњег Православног катихизиса. Да је семинар наишао на добар одјек, потврдиле су обимне дискусије које су се развијале у току другог дела рада. Епархијски вероучитељи су постављали и питања у вези наставног плана и програма са освртом на добра искуства, али и тешкоће у реализацији.

Епархијски вероучитељи су у недељу 06. априла присуствовали Св. Архијерејској Литургији, коју је у Саборној Цркви Рођења Пресвете Богородице у Зајечару служио Његово Преосвештенство Епископ тимочки мр Јустин.

 

Координатор за верску наставу Епархије тимочке

Протојереј Игор Ивковић

Фотографије: Зоран Милићевић

Similar Posts