На празник Преподобне мати Параскеве – Свете Петке, храм у Оснићу литургијски је прославио своју заштитницу и велику угодницу Божју у чију славу и част је и подигнут.

Свету Литургију је служио протојереј Дејан Миливојевић уз одговарање појаца храма Св. пророка Илије из Бољевца. Поред житија Св. Петке и тумачења данашње приче из Јеванђеља, отац Дејан се током своје празничне беседе осврнуо и на искушења у Оснићу и околини, као уосталом и на подручју читаве Епархије тимочке, у виду нелегалног деловања појединих свештених лица која припадају Румунској православној цркви и истакао да је важно да народ у смутна времена остане уз своју, канонску, предањску и у аманет од предака на чување остављену Српску православну цркву, као што је и Св. Петка, поред разних места на којима је била за живота, ипак на крају остала уз свој српски народ кроз бројна осведочена чудесна исцељења која су се догађала нашим људима који су јој се у разним недаћама обраћали усрдном и искреном молитвом.

У продужетку свете Литургије уследио је обред освећења славског колача и кољива, пажљиво припремљених од стране овогодишњег колачара, Владислава Младеновића. Том приликом, део колача свом дому и породици понео је колачар за наредну годину, Синиша Страхинић.

Similar Posts