Благословом Његовог Преосвештенства Епископа тимочког г. Илариона, у сарадњи са Школском управом у Зајечару, а уз подршку Канцеларије за односе са црквама и верским заједницама Министарства правде Владе Републике Србије, у недељу, 4. октобра 2020. године, за вероучитеље Епархије тимочке организовано је студијско путовање до Кладова, са двочасовним крстарењем Дунавом, посетом Лепенском виру и Доњем Милановцу.

Похађањем овог обавезног облика стручног усавршавања код наставника верске наставе афирмисане су вредности верског образовања и културе Српске православне цркве и опште културе, као и осећај за ходочашћа и верски туризам. Вероучитељи су студијско путовање молитвено започели Литургијом у храму Св. Ђорђа у Кладову. После Литургије, у црквеној порти одржан је стручно-педагошки састанак у вези са организацијом образовно-васпитног рада услед епидемиолошке ситуације проузроковане заразном болешћу ковид-19.

У поподневним сатима вероучитељи су из Текије кренули на двочасовно крстарење Дунавом кроз Ђердапску клисуру до Доњег Милановца. У току крстарења вероучитељи су уживали у најлепшем делу Ђердапске клисуре. Видели су место где је римски император Трајан оставио свој неизбрисив траг у стени познатији као Трајанова табла. Прошли су бродом кроз Мали Казан – место где је Дунав на целом свом току најдубљи, затим поред лика последњег дачанског краља Децебала уклесаног у стени, као и поред румунског православног манастира Мраконија. Видели су сигналне (балон) станице на Дунаву и место где је Дунав на целом свом току најужи. Приставши у луци Доњи Милановац, обишли су оближњи Лепенски вир, једно од највећих и најзначајнијих мезолитских и неолитских археолошких налазишта у Европи.

Вероучитељи су студијско путовање молитвено завршили вечерњом службом у храму Преноса моштију Св. оца Николаја у Доњем Милановцу.

Протојереј мр Игор Ивковић

Similar Posts