Светом архијерејском Литургијом коју је служио Преосвећени Епископ тимочки г. Иларион, 2. августа 2016. године, у Бучју код Књажевца, прослављена је храмовна слава светог пророка Илије у обновљеном храму посвећеном овом великом светитељу. Епископу су саслуживали свештеници књажевачког намесништва.

Са овогодишњим домаћином владика је преломио славски колач, а потом је уручио Архијерејске Захвалнице г. Милану Ђокићу председнику општине Књажевац, Месној заједници Бучје, г. Синиши Михајловићу председнику Црквеног одбора, г. Момчилу Стефановићу благајнику храма и г. Младену Радисављевићу, који су својим прилозима помогли обнову ове светиње.

У својој беседи владика је честитао славу и празник верном народу и подсетио да данас читава васељена прославља овог чудесног светитеља, и многи људи у свим нашим крајевима изузетно поштују светог Илију, и тога дана не раде празнујући овог дивног човека Божијег. Он је са људским телом узнет на небо и живи са анђелима, што је за нас истинско чудо и никакава наука то не може да објасни , а то нас само утврђује и крепи у вери. У светитељима ми треба да видимо наше узоре, наш идеал, треба да се трудимо да будемо слични њима, да постимо, уздржавамо се од греха , јер наша вера се састоји у личном труду и плодовима који се виде, у чистом срцу и добрим делима, јер само тада ћемо бити наследници светих и својих предака, свих оних молитвеника пред Богом који су наследници Царства Небеског. Мало је данас народа по нашим селима, али их Господ  није заборавио, иако народ често заборавља на Бога. У ово време пуно идола, где као последицу греховног живота ми данас имамо много мука и проблема у нашем народу, молимо заступништво Пресвете Богородице и светог пророка Илије – рекао је владика.

Similar Posts