Благословом Његовог Преосвештенства Епископа тимочког г. Илариона Одбор за поклоничка путовања – Ходочашће је 12–18. октобар 2023. године организовао поклоничко путовање на коме су верници нашег краја обишли и поклонили се светињама Солуна и Свете Горе. Духовник на овом путовању био је јереј Марко Радосављевић, зајечарски парох.

Традиционално, после вечерњег молебна за путнике, и пошто су сви од владике Илариона сви узели благослове, у четвртак 12. октобра 2023. г. група је кренула на пут. Ноћном вожњом, уз паузе ради одмора, наредног дана стигло се до Солуна, где су посећене цркве Св. Димитрија и Св. Григорија Паламе. Ходочасници су се поклонили моштима ових светитеља а затим су обишли Аристотелов трг у Солуну, после чега су се упутили у Уранополис где су ноћили.

На Покров Пресвете Богородице поклоници су из Уранополиса стигли у луку руског манастира Светог Пантелејмона, а сутрадан, 15. октобра, су посетили Кареју а ту су обишли Испосницу Светог Саве, Скит Светог Андреја и Светог Антонија и Протатску цркву и ноћили у манастиру Кутлумуш. У понедељак 16. октобра из Кареје група је отишла у луку Дафне одакле су бродом отишли до Дохијара да бу сутрадан, 17. октобра стигли у Хиландар, где су преноћили.

Поклоници су трајектом 18. новембра, из Јовањице, напустили Свету Гору отпловивши у Уранополис а из Уранополиса су се у вечерњим сатима истог дана вратили у Зајечар.

ГАЛЕРИЈА:

Similar Posts