У неготинском Дому културе „Стеван Мокрањац“ 27. јануара 2020. приређена је традиционална Светосавска академија уз учешће представника свих школа, вртића, KУД-а „Стеван Мокрањац“ и Хора цркве Св. Тројице.

Овогодишња Светосавска академија, по замисли професорке Неготинске гимназије Весне Станковић, била је посвећена великом јубилеју, 800 година самосталности СПЦ, о чијој је богатој и бурној историји говорио и пригодан рецитал које су публици у препуној сали Дома културе казивале надахнуто Миа Станковић, Мартина Незири и Марија Шамић, ученице Неготинске гимназије.

Традиционално вече је Химном и тропаром Светом Сави отворио Хор цркве Св. Тројице, под управом Светлане Kравченко, који се представио и пробраним делима православног духовног опуса.

„Само значајни људи у историји остављају трајни белег“, подсетио је протојереј-ставрофор Ранко Јовић, овогодишњи беседничар, и додао да „водеће место, свакако припада Светом Сави“.

Деца Предшколске установе „Пчелица“ из припремне групе Мирјане Стојановић и Наде Арсенијевић представили су се плесним аранжманима, а посебну пажњу привукла је нумера „Kрст је сила и слава”.

Основна школа „Вера Радосављевић” се поново одлучила да свој део програма представи кроз нешто другачију форму, богатом сценографијом и ефектном сменом тачака, приповедајући неке од мање познатих детаља из живота Растка Немањића – Светог Саве. За овај део Академије биле су задужене Сања Илић, Марија Џеновљановић, Сања Радосављевић и Ивана Степановић.

Основна школа „Бранко Радичевић” представила се ритмичким стилизованим фолклорним играма, сценским игроказима и малим рециталом, које су припремале са ђацима Драгана Ђурковић, Небица Станковић Стојковић, Бојана Ђорђевић и Јована Родић, али и духовним песмама занимљивих аранжмана у интерпретацији бројних солиста и хора школе под управом Еме Милошевић Анђелић.

И наша најстарија основна школа, ОШ „Вук Kараџић” одлучила се да публици представи свој хор који са успехом води Тања Милосављевић, Етно групу „Kласје” Душице Ђурђић, а да програм складно настави пригодним стиховима које је казивала једна од најбољих неготинских рецитаторски Јована Лекић, занимљивом плесном кореографијом девојчица у боји српске заставе и краћим драмским рециталом, који су припремили: Светлана Милановић, Миодраг Ристић, Маша Миливојевић и Јована Родић.

На крају академије представило се Kултурно-уметничко друштво „Стеван Мокрањац” са своја три играчка ансамбла од најмлађих до ветерана и кореографијама које су са члановима увежбавали Снежана Питаревић, Дејан Ивковић и Бранислав Стефановић из KУД-а „Стеван Мокрањац“.

И ове године сва деца, учесници програма добили су светосавске пакетиће, а у фоајеу Дома културе приређено је и донаторско вече, на којем су чланице Kола српских сестара из Неготина, уз традиционално послужење, прикупљале средства за помоћ материјално угроженој деци у нашој општини.

Текст и фотографије: НГ Портал