Свети Сава, светитељ који чува децу и наставнике – сабрање након трогодишње паузе на Светосавској академији радост и младост Неготина

Црквена општина Неготин поново је, након трогодишње паузе, у неготинском Дому културе на Светосавској академији окупила ђаке и њихове наставнике. Више од 300 учесника пробраним текстовима, песмама, игроказима и кореографијама наступило је у част првог српског архиепископа, књижевника, просветитеља и творца законодавства.

„Свет се труди да верне измени и увуче у свој амбис гнева и пропасти, притом неокренувши свој лик ка Васкрслом Христу. Знајте да је ваша мајка Црква увек ту да вас окрили као мајка своје чедо, да свака ваша бол је и њена рана, свака ваша патња је и њено јецање, а сваки ваш осмех њена усхићена радост. Нека би благи Господ дао да се на многе године овако под крилима Светога Саве окупљамо и прослављамо све свете, где год да смо, са нашим божурима. Желим да наше молитве буду усмеренеједан ка другоме, да нас бриге овога света и врева дневних обавеза не спрече да упитамо ближње за здравље, него да нам то буде као заповест света да љубимо један другога, као што нас Господ љуби“, рекао је архијерејски намесник неготински, протонамесник Марјан Kерчуљ.

У програму су учествовали ученици неготинских основних школа „Вера Радосављевић“, „Вук Kараџић“ и „Бранко Радичевић“, средњошколци из Неготинске гимназије, Техничке школе, Уметничке школе „Стеван Мокрањац“ и Пољопривредне школе „Рајко Боснић“ као и студенти Високошколске јединице врањског Педагошког факултета, Хор храма Свете Тројице, малишани вртића „Пчелица“.

Свечана академија заокружена је наступом чланова KУД „Стеван Мокрањац“ али и традиционалним послужењем Kола српских сестара у холу негонског Дома културе. Васпитачица Сандра Алавук и запослени у вртићу „Пчелица“ приредили су и добротворну продајну изложбу фотографија са које ће приход бити дониран Kолу српских сестара.

ГАЛЕРИЈА:

НГ портал

Similar Posts