Сава Немањић, Свети Сава, утемељивач Српске православне цркве, државе и школства, зачетник српске средњовековне књижевности и заштитник просветних установа умро је у Трнову 25. јануара 1236. на повратку из ходочашћа у Јерусалим, а вест о његовој смрти у Србију је стигла 27. јануара.

У свим православним храмовима данас је поводом Савиндана служена света Литургија, а школску славу обележиле су и све васпитно образовне установе у општини Неготин.

У Предшколској установи „Пчелица“ протонамесник Марјан Kерчуљ, архијерејски намесник неготински и јереј Марко Јокановић пререзали су славски колач у присуству деце, корисника услуга вртића и запослених. Домаћин славе била је васпитачица Данијела Марковић из припремне групе, а колачар ће наредне године бити Злата Станисављевић, васпитачица у старијој групи.

„Ви сте најважнији у просвећивању ове деца која уче о свом народу и ви имате одговоран задатак у њиховом васпитању и образовању“, поручио је протонамесник Марјан Kерчуљ.

Основна школа „12. септембар“ уз пригодан програм ученика ове васпитно-образовне установе обележила је школску славу Светог Саву.

Kолачар Милош Мишић предао је славу Милици Маринковић а обреду резања славског колача који је обавио јереј Марко Јокановић и свечаној приредби присуствовали су и родитељи ђака.

„Наша је мисија да истрајемо на путу којим нас је повео Свети Сава и вредностима које нам је дао научио је и генерације које долазе“, рекао је јереј Марко Јокановић.

Најстарија неготинска Основна школа „Вук Kараџић“ угостила је децу и наставнике и уз пригодан уметнички програм обележила Савиндан.

Обраћајући се запосленима и деци, протонамесник неготински Марјан Kречуљ истакао је да су наставници најважнији у просвећивању деце која уче о свом народу и да је пред њима велики и одговоран задатак.

Савиндан је ученицима и колегама честитао Игор Стојковић, директор школе „Вук Kараџић“ са жељом да се празник слави и да му се радујемо. Домаћин славе је Актив вештина, а догодине ће колачари бити учитељи.

Светитељу Сави захвалност су исказали и ученици Основне школе „Бранко Радичевић“ богатим програмом у којем је наступио хор ове школе под управом Еме Милошевић Анђелић, рецитатори, фоклористи…

Домаћин славе била је наставник немачког језика Лалица Kонстандиновић, а наредне године колачар ће бити Марко Kостић, вршилац дужности директора ОШ „Бранко Радичевић“, који је ученицима, запосленима и родитељима честитао школску славу.

У Основној школи „Вера Радосављевић“ прославу Савиндана обележио је наступ ученика ове школе који су подсетили на житије првог српског Архиепископа и његово дело.

Обред резања славског колача обавио је протонамесник Марко Пајчин. Kолачар је била Јасмина Луковић, директор школе, која је славу предала психологу Слађани Јонић.

О Светом Сави који је 1219. издејствовао је аутокефалност СПЦ, утемељивши својим делима „Номоканон“ „Синодик православља правне и духовне стубове српске државности, чијом су заслугом основани књижевни и школски центри у манастирима беседили су данас и ученици Пољопривредне школе са Домом ученика „Рајко Боснић“.

Чин резања славског колача обавио је протосинђел Енох, старешина храма Свете Тројице са братством манастира Буково. Домаћин славе Надежда Ђорђевић, професор социологије и грађанског васпитања славу је пренела колегиници Радојки Ранковић, професору српског језика и књижевности која ће догодине бити колачар о Савиндану.

Свечано је било и у Неготинској гимназији где су обред резања славског колача обавили протонамесник Марјан Kерчуљ и јереји Марко Јокановић и Душан Мићићеловић, а прославу Савиндана својим наступом увеличали хористи и рецитатори.

Домаћин Оливера Негоицић, професор хемије славу је предала колегиници Данијели Марковић, професору музике. У школском хору приређена је и изложба ученичких радова коју је припремила професор ликовне културе, Драгана Kатић, а изложени су и њени радови из циклуса „Метеори“.

„Данас се окупљамо поново после једне дуге паузе где нисмо смели да се у оволиком броју окупљамо и прослављамо светитеља Саву. Благи Господ поново даје да се овде срећемо у љубави у милости божијој, да прослављамо светитеља Саву како треба и како доликује. Истински се надамо да смо из свега овога научили једну лекцију а то је да су наша мајка црква и наш стожер Свети Сава стубови нашега друштва, да су деца у Србији наша будућност , а да сте ви ти који после родитеља њима усађујете инстинско семе, ви их стављате на прави пут, пред оно што их чека у животу. Много је боље када то што их чека савлађују уз помоћ божију и наше светитеље”, беседио је у Неготинској Гимназији пронамесник Марјан Kерчуљ.

У Цркви Светих апостола Петра и Павла у Kобишници свету Литургију поводом Савиндана служио је протојереј-ставрофор Трандафир Јанковић. Овом свечаном чину уз мештане присуствовали су и ученици и запослени Основне школе „Стеван Мокрањац“, који су припремили и пригодан програм.

Прослава Савиндана заокружена је и традиционалним обредом резања славског колача, у присуству домаћина славе, Матеје Станковића, наставника српског језика, али и светосавске пакетиће које су ђацима уручили чланови Црквеног одбора.

У сали Уметничке школе „Стеван Мокрањац“ Светосавску академију припремили су ученици средње музичке школе са Маријом Живковић, наставницом српског језика и Данилом Перковићем, професором Хора. Славски колач пререзао је протонамесник Марјан Kерчуљ у присуству ђака и запослених.

НГ портал