Поводом школске славе Светог Саве, чланице Кола српских сестара приредиле су у Неготину Светосавско даривање.

Захваљујући Мирјани Андрејевић Кри из „Про хуман организације“ из Немачке и др Гордани Поповић, српској научници пореклом из Неготина и Књажевца, аустријском експерту у Европском савету за науку у Бриселу, Коло српских сестара у Неготину обрадовало је даровима децу и породице којима је помоћ неопходна.

Акцијом „Светосавско даривање“ обухваћено је 76 малишана из три неготинске основне школе,  којима су даривани светосавски слатки пакетићи као и 20 породица којима је ова милосрдна неготинска организација, основана 1904. и чији је рад обновљен 1995. године, уручила пакете са основним животним намирницама и хигијенски прибор.

„Музеј Kрајине је залагањем директора Ивице Трајковића,донирао књиге које су поклоњене овом приликом што је још више обрадовало учеснике овог нашег Светосавског даривања. Желели смо да не буду то само слаткиши и само пакети социјалне помоћи већ и књиге“ – каже Весна Станковић, председница Kола српских сестара у Неготину.

Спискове најпотребитијих доставили су овој организацији надлежни из све три неготинске школе, али и Центар за социјални рад, истиче Весна Станковић.

Светог Саву као славу, али и као свој рођендан обележио је и Сава Манојловић, рођен пре једне деценије баш у тренутку док се одржавала Светосавска академија у којој је као хориста црквеног хора учествовао његов отац.

„Мени је данас и имендан и рођендан јер сам добио име по Светом Сави, првом српском архиепископу. Данас пуним 10 година и срећан сам. Драго ми је и због овог пакетића“, каже Сава Манојловић, ученик ОШ „Вера Радосављевић“ нагласивши да је добар ђак и да има све петице.

У сусрет школској слави, Светом Сави, Kоло српских сестара наградило је књигама и најуспешније ауторе на литерарном конкурсу Свети Сава кроз векове ходи„. Прво место на овом конкурсу освојила је Јелена Поповић, ученица првог разреда Неготинске гимназије, друго Богдан Милосављевић, ученик трећег разреда ОШ „Вук Kараџић“, док су треће место поделиле гимназијалке Софија Станковић и Ива Истатков, ученице првог разреда.

НГ Портал

Similar Posts