На празник Светог Саве, у петак 27. јануара 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ тимочки господин Иларион служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог Георгија у Бору. Преосвећеном владици Иларион саслуживали су прота-ставрофор Гојко Перовић и борско свештенство. Пре почетка Литургије владика је рукопроизвео вероучитеља Уроша Живановића у чин чтецa, а у току Литургије служио је Чин крштења детета Уроша, сина градоначелника Бора г. Александра Миликића.

После заамовне молитве Епископ тимочки преломио је славски колач који је принео г. Бојан Бугарић, а част да буде колачар наредне године имаће новорукопроизведени чтец Урош.

У празничној беседи након читања одељка из Јеванђеља, владика Иларион је говорио о даровима Господњим који се непрестано изливају на све људе без изизетка али да само од капацитета људске душе да те дарове прими зависи количина љубави Божје коју ће човек осетити. Ето Светог Саве који је највише захватио дарова од Господа, Његове љубави и милости, зато што је више од свих нас заволео Бога и то је сведочио читавим својим животом, закључио је владика.

Након свете Литургије, Његово Преосвештенство је у пратњи свештенства посетио борску Машинско-електротехничку школу где је благосиљао и преломио славске дарове у част првог српског Архиепископа. Том приликом Епископ је честитао запосленима и ученицима данашњи велики празник и школску славу, те их је подучио о животу Светог Саве и пренео им поруке јеванђелске љубави.

ГАЛЕРИЈА:

Текст: Дејана Јовановић

Similar Posts