Слава Епархије тимочке – Сретење Господње, торжествено је прослављена у уторак 15. фебруара 2022. године у храму Светог Георгија у Бору. На архијерејској Литургији Његовом Преосвештенству Епископу тимочком г. Илариону саслуживао је Његово Преосвештенство Епископ хвостански г. Јустин и свештенослужитељи Епархије тимочке. У току Литургије Преосвећени Епископ Иларион рукопроизвео је у чин протојереја протонамеснике Дејана Пајића, Зорана Голубовића и Радоја Мијовића.

Након читања одељка из светог Јеванђеља, Епископ хвостански беседио је сабраном народу о историјском контексту данашњег празника, те је истакао – Сваки сусрет са Богом је спасавајући. Сваки истински сусрет са Богочовеком Христом значи преображење јер тај сусрет у ствари означава сусрет вечног са пролазним, пропадљивог са непропадљивим и небеског са земаљским. Затим је, честитајући празник и славу, пожелео свима јединство у Христу, љубави, праштању и радости.

По завршетку Литургије, Епископ Иларион заблагодарио је драгом госту на присуству и молитвеном учешћу, а у својој беседи се осврнуо на речи Светог Симеона Богопримца упућене Пресветој Богородици. У тим речима Св. Симеон описује Христа као онога ко ће постати знак против ког ће се говорити и ко ће многе горде оборити а многе смирене уздићи, а владика Иларион закључује да хришћани и данас представљају знак против ког се говори у овом свету али да то треба само да нас подстиче да истрајемо на путу Христовог Јеванђеља.

Владика је потом истакнутим дародавцима уручио Архијерејске похвалнице Епархије тимочке – господи Живојину Болботиновићу и Браниславу Ранђеловићу, и милосрдном удружењу „Сестре мироносице“ из Кладова.

ГАЛЕРИЈА:

Фотографије: InFocus studio из Бора

Similar Posts