У четвртак 23. марта 2017. године у Економско-трговинској школи у Бору, пред директором и педагогом ове средње школе Светланом Радосављевић и Весном Петковић као и пред великим бројем колега, наставници грађанског васпитања Катерина Пајић и верске наставе Дејан Живковић одржали су ученицима трећег разреда, који похађају оба изборна предмета, угледни час на тему „Верске секте“. Ученици су имали прилике да чују учење о појму Цркве али и да сазнају пуно корисних информација о другим верским заједницама.

Наставници су се на почетку часа бавили анализом дечјег права на слободу мисли, савести и вероисповести трудећи се да ђацима скрену пажњу на препознавање евентуалног кршења њихових права али и да схвате да свако право за собом носи и извесну одговорност. Нарочити акценат је стављен на развијање свести о различитим културама и на подстицању толеранције а све то је пропраћено цитирањем блаженопочившег Патријарха Павла о толеранцији. Ученици су у једном интерактивном дијалогу са својим наставницима упознати са ризицима друштва у коме живе бивајући поспешивани на развијање одговорности у доношењу својих одлука.

На почетку часа ђацима, који су подељени у групе, дате су картице дечијих права да би они сами нашли право које представља везу између грађанског васпитања и веронауке. Када су успешно решили задатак постављено им је питање: шта по њиховом мишљењу значи „право на слободу вероисповести“ и шта значи „правилно усмеравање од стране родитеља“? Након ученичких одговора наставници су наставили лекцију.

Наиме, иако постоје потешкоће у дефинисању верских заједница (шта је секта а шта деноминација), кроз објашњавање етимологије речи и историјско разумевање самог појма ,,секта“ пружени су примери који показују да индикатори опасних организација ипак постоје. Предавачи су упознали ђаке о облицима деловања секти, затим о понашању њихових чланова и вођа али и о томе да постоје добро разрађене технике манипулације којима се секте служе. Такође, наглашено је да су управо млади у нашој земљи најчешће жртва деловања секти. Наводећи факторе ризика ђаци су сами давали одговоре бележећи их на паноу.

У завршном делу часа наставници су са ученицима закључили да ширење секти представља додатну опасност у временима економске кризе каква постоји у нашем друштву као и да су ученици у осетљивом добу у коме се јављају велике промене и пред њих се постављају велики изазови и да на њима, због тога, лежи велика одговорност. На крају су ученици добили картице на којима је требало да наведу примере обавеза и одговорног понашања које је у вези са проблемом о којем су разговарали. Своје одговоре представници група су најпре прочитали а затим залепили на пано преко наведених ризика. Закључено је да уколико се будемо придржавали својих обавеза и одговорности неће бити ризика од деловања секти и – како је лепо навела наставница Катерина Пајић – „одговорно понашање је најбоља превенција“.

Директор и педагог нису крили задовољство због испуњених образовних, васпитних и функционалних циљева одржаног часа те су предложиле да се овај час одржи и ђацима осталих одељења Економско-трговинске школе. Ово је уједно један леп пример добре међусобне сарадње предметних наставника грађанског васпитања и верске наставе на корист образовања најмлађих.

Вероучитељ Дејан Д. Живковић

Similar Posts