Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион служио је на Видовдан, 28. јуна 2015. године, на празник светог великомученика кнеза Лазара и свих косовских мученика и новомученика српских, свету архијерејску Литургију у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Зајечару.

Уз појање хора Саборног храма, духовно сабрани да прославе овај велики дан српскога народа, верници Зајечара су се данас подсетили на знамениту и моћну средњевековну српску државу која је стала у одбрану хришћанства својом вером, жртвом и правим и јединим хришћанским витештвом на тадашњим европским просторима.

Како за будућност треба припремити достојне делатнике и у нашој светој Цркви, који ће водити и узносити молитве за верни народ, тим поводом је данас владика Иларион у чин ђакона рукоположио дипломираног теолога Драгана Блинџова из Зајечара, који је годинама успешно радио као вероучитељ у зајечарским основним и средњим школама. У чин чтеца рукопроизведени су богослови Миљан Манић, Лука Станојевић и Лазар Љубић из Зајечара.

Потом је владика са свештеницима служио парастос поводом данашњег празника, у славу и част светог кнеза Лазара и свих косовских јунака.

Similar Posts