DSC_0396

„Да од заборава и пропадања сачувамо наше светиње“ – Владика Иларион

Манастир Крепичевац вредан споменик средњевековне српске цркве и државе на просторима Тимочке епархије, прославио је своју храмовну славу 28. августа 2014. год. Светом архијерејском Литургијом коју је служио Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион у манастирској цркви Успенија Пресвете Богородице. Под сводом многовековне светиње, Епископу Илариону саслуживали су свештеници бољевачког и зајечарског намесништва, а у литургијском прослављању овог великог празника учествовале су, својим изузетним појањем, монахиње манастира Св. Тројице, подсетивши тако на времена прошла када се у овом манастиру одвијао богат духовни живот и даноноћно узносиле молитве Господу и Пресветој Богомајци.

Велика духовна радост и благодат данашњег празника, уз звук звона са старе манастирске звонаре који позива на сабрање и молитву, привукао је велики број верника из целе околине. Сви окупљени око свог Архипастира да заједно учине почетак духовном препороду овог краја, управо кроз обнавњање литургијског живота у готово заборављеним црквиштима и манастирима. Овом евхаристијском сабрању присуствовао је и председник општине Бољевац, др Небојша Марјановић.

Епископ Иларион је у беседи честитао данашњи празник говорећи да су велики Господњи и Богородичини празници празници сабрања, Литургије и молитве баш као што се данас дешава у ман. Крепичевцу. Владика је изразио наду да ће ова светиња ускоро бити обновљена, уређена и заштићена од даљег пропадања. На првом месту потребно је побољшати прилаз самом манастиру да бисмо се могли и наредних година овако окупљати и узносити молитве Господу.

У манастирској цркви данас богослуже свештеници из Бољевца.

Манастир Крепичевац налази се недалеко од пута Бољевац-Зајечар, смештен између сликовитих клисура и кланаца Радовањске реке, обавијен легендама далеке, бурне и значајне прошлости, био је један од најважнијих упоришта за очување и опстанак народа овога краја у борби против Турака у данима Првог српског устанка. Сматра се да је ктитор манастира почетком 16. века био жупан Георгије, који на ктиторској композицији унутар цркве држи у рукама модел цркве. Сачувано фреско сликарство једно је од најлепших и највреднијих из тог периода. Манастир Крепичевац некада је био духовни центар овог краја, а све до пред крај прошлог века био је активни женски манастир. Због богатог предања о њему, нетакнуте природе и лековитих извора воде ова светиња привлачи све више поклоника.

Similar Posts