gospojina 2016-207Храмовна слава и заветина села Слатина код Бора, празник  Успенија Пресвете Богородице – Велика Госпојина,  ове године је нарочито свечано прослављена у овом малом месту, како литургијским сабрањем, тако и пратећим садржајима којима је литургијско славље и празновање продужено током дана. Село Слатина удаљено је око 7 км од Бора, а помиње се још у 15. веку у турским пописима. После ослобођења  ових крајева од турске власти, у другој половини 19. века, Слатина је као велико и богато село, постала својеврсно седиште читавог среза. Слатинска школа једна је од најстаријих у овом крају, а храм Успенија Пресвете Богородице саграђен је 1860. год. и освећен већ 1861. године за време столовања Епископа неготинског Герасима. У то време, овај храм је сабирао мештане свих околних сла која нису имала своје Богомоље. Ове године је, дакле, овај храм прославио 155 година постојања.

Свету Литургију служили су надлежни парох протојереј Саша Степановић и протонамесник Радоје Мијовић, парох четврти борски. Службу Божију украсили су ангелским појањем студент теологије и чтец Душан Стојменовић и вокална солисткиња Нина Билановић, уз пратњу чланова хора „Феникс“ из Бора. Како је ове године храмовна слава пала у прелеп и сунчан недељни дан, слатински храм, иако велики по својим димензијама, ипак је био претесан за све који су желели да се баш у овој светињи помоле Господу и Његовој Пресветој Мајци и да се причесте Пречистим Тајнама Христовим, тиме крунишући двонедељни подвиг поста.

У продужетку Литургије обављен је обред Литије –  опхода око храма.

Након резања и ломљења славског колача, са овогодишњим колачарима Миленом Перић и Славицом Милијић из Слатине, старешина храма, протојереј Саша Степановић произнео је кратку пригодну беседу о поштовању Богоматере код православних, поздравивши уједно све сабране на Литургији и захваливши се свима који су учествовали у припреми овог славља.

Саборно празновање је настављено пригодним послужењем у порти храма, које је припремио Црквени одбор, као и трпезом љубави у сали слатинског Дома културе.

Саставни део празновања Велике Госпојине у Слатини су предавања о пчеларству  и изложба пчеларских производа као и велики Сабор песме и игре, који је ове године окупио фолклорна друштва из села Кривељ (овогодишњи победници Сабора), Белоиње код Сврљига, Нересница, дечији КУД Ново Селиште из Бора и др.

Преузето: pobedonosac.com

Similar Posts