У Недељу о блудном сину, 28. фебруара 2021. године, Његово Преосвештенство Епископ тимочки господин Иларион началствовао је светом Литургијом у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Зајечару.

Након читања зачала из светог Јеванђеља сабраном народу је беседио протојереј Томислав Станковић. Отац Томислав је тумачећи прочитану јеванђелску перикопу о блудном сину истакао –  Божја логика се разликује од људске јер она не произилази из слепе правде онако како је ми доживљавамо, већ из правде која се заснива на љубави.

По завршетку Литургије говорио је и Епископ тимочки. Данашњи јеванђелски одељак који смо слушали и ова недеља, како кажу светитељи, може да буде образац за читаво Јеванђеље јер оно управо говори о љубави Оца небеског према људском роду, и не само о љубави него и о жртви коју Господ чини да би поново уздигао човека у рајско достојанство. Он, дакле, то чини љубављу али и жртвом која је увек сведочанство најузвишеније љубави, рекао је владика Иларион и истакао да читав род људски представља двојицу синова из Јеванђеља. Ово Јеванђеље нас подсећа да треба да прилазимо Оцу небеском попут овог млађег блудног али покајаног сина, какви смо и ми сами. Он није задобио милост очеву набрајањем свих грехова које је починио у животу, него срцем скрушеним, духом смиреним и покајањем које је било његово стање а не реч на устима, закључио је Преосвећени Епископ Иларион.

Similar Posts