У суботу 15. јула 2023. године, на празник Преноса ризе Пресвете Богородице, Његово Преосвештенство Епископ тимочки господин Иларион служио је свету архијерејску Литургију у цркви у Доњој Каменици. Епископу су саслуживали протосинђел Захарија, јереј Милан Милосављевић, архиђакон Илија и јерођакон Марко.

У својој беседи након Литургије и резања славског колача који је принео отац Милан, владика је говорио верницима о данашњем празнику који је установљен у 5. веку, када је риза Пресвете Богородице пренета из Назарета у Цариград а потом у цркву Влахерну. Том приликом, владика је изразио радост и благодарност на молитвеном присуству и заступништву Пресвете Богородице којој је храм у Доњој Каменици посвећен а који се налази под заштитом државе.

Епископ је потом подучио вернике о суштини хришћанског живота и о врлинама којима треба тежити на путу спасења, и рекао – Сваки онај који је ишао путем смирења тај је своју благодат умножавао, који је ишао путем покајања тај је бивао све ближи Царству небеском још овде на земљи, а сваки онај који је занемаривао овакву суштинску поруку свете Цркве и светих отаца тај је бивао све даљи од благодати што доводи до једне унутрашње празнине, унинија и чамотиње или, како се то данас често назива, депресије.

ГАЛЕРИЈА:

Текст: Дејана Јовановић

Similar Posts