У храму Вазнесења Господњег у селу Радујевац код Неготина, у недељу 16. јула 2023. године, служена је света архијерејска Литургија. Евхаристијско сабрање предводио је Преосвећени Епископ тимочки господин Иларион, а саслуживали су му архимандрит Козма, протојереји-ставрофори Благоја Томић, Ранко Алексић, Ђорђо Јокић и Влајко Банковић, протонамесник Марјан Керчуљ и архиђакон Илија.

У празничној архипастирској беседи, владика је најпре истакао радост због служења у обновљеном радујевачком храму и присуства великог броја верника. Потом је сабраном народу тумачио јеванђелски одељак о исцељењу потпуно непокретног човека истичући као главну поуку опроштење грехова као предуслов за телесно исцељење.

Подсећајући на речи апостола Павла којима нам казује да љубав не сме бити лицемерна, Епископ је рекао – Треба да се трудимо колико год можемо да испуњавамо заповести Господње не само формално или зато што тако треба или зато што нам је неко тако рекао, не зато што имамо вишак слободног времена у недељно преподне за Литургију, него треба наше срце да буде окренуто према Господу, да срцем верујемо, да срцем и вером живимо, да са љубављу гледамо на Небо, да се са љубављу молимо Богу и да са радошћу испуњавамо Његове заповести које нису тешке ако Бога волимо.

За крај, Преосвећени Епископ је поручио – Имамо Бога који нас воли много више него што ми волимо Њега, имамо Бога који верује у нас и верује да можемо постати бољи људи и хришћани. Више верује Он у нас него што ми верујемо у Њега.

По завршетку Литургије, протојереј-ставрофор Благоја Томић, који ове године слави четрдесет година службе, уручио је Епископ на дар књигу за успомену на данашње молитвено сабрање.

ГАЛЕРИЈА:

Текст: Дејана Јовановић