20160821_082427Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа тимочког Г. Илариона а у организацији епархијске Агенције за поклоничка путовања – ,,Ходочашће“, верници наше Епархије су у недељу 21. августа 2016. године, на дан Св. Зосима Туманског, посетили манастир Туман и поклонили се моштима туманских светитеља, Светих Зосима и Јакова Новог и
чудотворној икони Богомајке названом Богородица Курскаја.

Верници наше Епархије из Зајечара, Бора, Неготина, Кладова и Доњег Милановца су стигли у манастир и дочекали Архијереје, браничевског Игнатија и тимочког Илариона, који су уз саслуживање великог броја свештенства служили свету архијерејску Литургију на којој је Епископ Игнатије беседом упознао народ са животом и подвигом Св. Јакова Туманског. После евхаристијског сабрања уприличено је послужење за наше ходочаснике.

Из манастира, предвиђено планом путовања, посећено је једно од највећих и најзначајнијих мезолитских и неолитских налазишта ,,Лепенски Вир“. У самом музеју, где је одгледан кратки документарни филм о откривању овог налазишта, путници су имали прилике да се детаљније упознају са овом културом.

Путовање се завршило посетом једном од најлепших храмова Епархије тимочке – доњомилановачком храму Св. Николе где је ходочаснике топло дочекао протојереј Иван Милановић, по чијем благослову је вернике са историјом храма упознао чтец Дарко Ђорђевић.

Дејан Д. Живковић

Similar Posts