SC__7104Предавање Епископа пакрачко – славонског г. Јована на тему „Јарусалим и Јасеновац“ одржано је у суботу 23. јануара 2016. године у Зајечару. У Великој сали Музичке школе „Стеван Мокрањац“ предавању је присуствовао Преосвећени владика тимочки г. Иларион који је поздравио драгог госта и са великом пажњом слушао и постављао питања на ову увек актуелну тему страдања два народа у Другом светском рату. Владика Јован је изношењем познатих чињеница указао на паралелу у многострадалној историји оба народа. Најважније је знати и изнети у јавност истину о тим догађајима, али је исто толико битно ту истину сачувати од заборава и учинити све да наша деца не запоставе сећање на своје свете и часне претке. Неизоставни део образовања ученика у школским установама треба да постане знање о Јасеновцу и другим сличним стратиштима, Брочицама, Јадовну, Крапју, Плесму, Старој Градишки, и њиховој трагедији, као што је то случај код Јевреја, који итекако воде рачуна о томе. Тако се чува и поштује вера и историја једне нације, и она мора бити сачувана у свести наших будућих нараштаја.

Владика Јован је подсетио да Јасеновац представља место највећег страдања нашег народа за време Другог светско рата, и да се у многим јамама налазе на хиљаде невино убијених. То значи хиљаде незаборавних новомученика, чије свете мошти освећују цео тај простор и шире – цео српски народ. Многе од тих јама, по владикиним речима, још нису откривене, а познато је да су након Другог светског рата, као и за време злогласне НДХ, многи докази о њиховом постојању намерно прикривани. Владика је посведочио о личном искуству, када је био присустан приликом откопавања јаме у којој је пронађено 206 закланих и убијених, из чијих се костију приликом преноса ширио благоухани мирис. То су свете мошти и хиљаде је таквих српских светитеља. Њихово страдање се не сме заборавити и Јасеновац мора постати место посете и поклоњења сваког Србина.

Потребно је да нашу децу васпитавамо у духу вере, слоге и поштовања свих, али највише познавању вредности свог народа. Тако нпр. ученици Средњих богословских школа и њихови професори редовно посећују и одају почаст убијенима у Јасеновцу. Наша омладина мало зна о величини и значају оваквих догађаја. Владика је говорио о томе колико јеврејски народ томе придаје значај и преко Меморијалне установе за жртве и хероје холокауста “Јад Вашем“ у Јерусалиму ради на едукацији своје омладине и не престаје да истражује о томе која лица, где, како и у ком времену су пострадала. То је веома одговорно према сопственом народу. Наша Српска Православна Црква подржава рад Епархије славонске, а владика Јован је координатор „Одбора за Јасеновац“ при Светом Архијерејском Сабору СПЦ. Много је тога урађено на комплексу Јасеновац, обновљен је храм јасеновачким мученицима, али предстоји још много посла, треба обновити поред цркава и конака свеукупни живот нашег народа, који је на овим просторима вековима радио, стварао и живео – рекао је владика Јован. У наставку су уследила питања, коментари и изнесена су многа позитивна и одобравајућа мишљења присутних на ову важну тему.

Пре почетка предавања, владика Јован је посетио у пратњи владике Илариона Саборни храм Рођења Пресвете Богородице у Зајечару, где се поклонио Богородичиној икони „Заштитници града“ која је управо за време Другог  рата сачувала град од разарања, о чему је владика Иларион проповедао свима присутнима у храму.

Similar Posts